×
2020. 08 08.
Szombat
László
24 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Nagykároly

Projektek ügyében szavaztak

2018.06.07 - 19:07
Megosztás:
 • Projektek ügyében szavaztak

  Rövid, rendkívüli ülésre gyűltek össze csütörtök délben a nagykárolyi tanácsosok. A megtárgyalásra váró napirendi pontok zömét olyan ügyek alkották, amelyek pályázatokhoz kapcsolódnak.

  Az élhetőbb Nagykároly elérése a célja azoknak az átfogó projekteknek, amelyek dokumentációját folyamatosan bővítik az önkormányzat munkatársai. Az egyik a Mobilitási projektként ismert tervezet, a másik a kerékpárutak kialakítását célzó projekt, amelyeken minden túlzás nélkül hónapokon keresztül dolgoztak a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal pályázatírással foglalkozó osztályának munkatársai. Az alaposság oka elsősorban az volt, hogy a Regionális Operatív Program keretében készített pályázat benyújtásakor az elsők között legyen a nagykárolyi önkormányzat. A Mobilitási projekt nagyon sok érdekes és átfogó ágazattal bír. Az egyik leglényegesebbnek mondható pontja a városi közlekedést reformálná meg. Van min dolgozni, hiszen a pocsék minőségű főút miatt autóval nehéz közlekedni, a felvágott járdák és utak miatt, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés is próbára teszi a helyiek tűrőképességét.

  A város több pontját egymással összekötő kerékpárút egy nagyon fontos projekt, amely legalább hárommillió eurós nagyságrendű, és sokat segítene a helyi bicikliseknek a biztonságosabb közlekedésben. A másik projekt a várost kettészelő 19-es számú országút Ágoston és Mioriţei utcák közötti részének (azaz több mint háromnegyedének) a teljes körű felújítását is magában foglalja.

  A tervezett projektek egyszerre népszerűsítik a kerékpározást és támogatják az egészségesebb közlekedést is, és megvalósulásuk által létrejönne egy, a közszállítással foglalkozó vállalat. Elektromos buszokat vásárolna a város, ezáltal sokat lehetne javítani mind a levegő minőségén, mind a parkolási helyzeten, amely egyre kaotikusabb a város forgalmasabb, központi részein.

  A mobilitási projekt tízmillió euró összértékű, és teljesen átszervezné a városi forgalmat; tíz elektromos busz beszerzése, kerékpársáv kialakítása is szerepel benne. A második — hárommillió euró összértékű — projekt amellett, hogy további kerékpársávok kialakítására vonatkozik, zöldövezetek rehabilitációját is magában foglalja.

  A projektekkel kapcsolatos dokumentációkhoz csatolt kiegészítésekről, illetve módosításokról csütörtökön döntöttek a tanácsosok. Ellenszavazat nélkül fogadták el az eléjük terjesztett határozattervezeteket.

  Tőtős Tímea

  Cookie