×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Raed Arafat: nem hiszem, hogy a fővárost vesztegzár alá helyezzük

2021.10.15 - 10:10
Megosztás:
Raed Arafat: nem hiszem, hogy a fővárost vesztegzár alá helyezzük
Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője csütörtökön kijelentette, nem hiszi, hogy Bukarestet és Ilfov megyét az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) javaslata alapján vesztegzár alá helyezik.

Ha meg kellene tenni a lépést az ország fővárosának karantén alá helyezésére, az nem az INSP javaslata alapján fog történni, sokkal magasabb döntéshozatali szinten kell megvizsgálni ezt a lehetőséget, mivel a kövekezmény sokkal összeszetettebb. Bukarest vesztegzár alá helyezése azt jelentené, hogy elszigetelnénk a fővárost és Ilfov megyét Románia többi részétől, ennek pedig sokkal komolyabb kövekezményei lennének - jelentette ki Arafat az Antena 3-nak nyilatkozva csütörtök este.

Rámutatott, az INSP valóban tett erre vonatkozó javaslatot, és péntekre összehívták a műszaki-tudományos szakbizottságot, hogy ezt a kérdést megvitassa, majd ezt követően az országos vészhelyzeti bizottságnak (CNSU) kell döntenie arról, hogy kiadható-e egy ilyen rendelet vagy sem. Véleménye szerint azonban a fővárosban és Ilfov megyében nem fogják elrendelni a karantént.

Nyilvánvaló azonban, hogy vannak más intézkedések, amelyeket végre kell hajtani a vírus terjedésének korlátozása érdekében. Ilyen lenne például a digitális uniós Covid-igazolvány kötelezővé tétele bármilyen gazdasági tevékenység esetében, amiről Florin Cîţu ügyvivő kormányfővel már beszéltek, mondta Arafat.

Ez azonban nem jelentené azt, hogy korlátozni fogják a lakosságot az alapvető szükségleteket kielégítő termékek beszerzésében, ugyanis az intézkedés például az élelmiszerüzletekre nem vonatkozna, hangsúlyozta a belügyi államtitkár.

Florin Cîţu ügyvivő kormányfő csütörtökön kijelentette, még nem került szóba a főváros karantén alá helyezése, de a hatóságok más intézkedéseket fontolgatnak a SARS-CoV-2 vírus terjedésének korlátozására, például a digitális uniós Covid-igazolvány kötelezővé tételét bármilyen gazdasági tevékenység esetében.

Hangsúlyozta, szeretné, ha ezt az intézkedést mielőbb alkalmaznák a boltokban, bevásárlóközpontokban is.

Arra a kérdésre, hogy az üzletek esetében ez nem jelentené-e a vásárlók hozzáférésének a korlátozását, Cîţu így válaszolt: 'Ez nem korlátozás, ez csak szűrés'.
AGERPRES

Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
GCS: 1377 új fertőzést igazoltak, 106 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közlése szerint az utóbbi 24 órában 1377 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 106 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Koronavírusban pusztult el a Bükkben befogott szervál
Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte az állatkert szombaton az MTI-vel.
Cookie