×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Ragyogó, egészséges bőr télen is

2012.12.12 - 11:28
Megosztás:
Ragyogó, egészséges bőr télen is

Most, hogy beköszöntött a zord időjárás, és súlyos mínuszokban vacogunk az utcán, majd fűtött, száraz levegőjű szobákban igyekszünk felmelegíteni átfagyott tagjainkat, sőt napjában többször kitesszük magunkat az ezzel járó extrém hőmérsékletkülönbségnek, ideje hadrendbe állítani a téli szépségápolási arzenált.

Bőrünk  egészségének és szépségének megőrzéséhez a zimankós hónapokban is, érdemes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Télen ugyanis nemcsak a zord időjárás viseli meg a bőrünket, hanem az is, hogy ezekben a hónapokban jelentősen csökken a levegő páratartalma. Különösen igaz ez a fűtött szobákban, ezekben a helyiségekben ugyanis kifejezetten száraz a levegő. További problémát jelent, hogy a súlyos mínuszokból átmenet nélkül lépünk a meleg szobába, sőt ösztönösen megcélozzuk a fűtőtestet, hogy minél gyorsabban felmelegedjenek meggémberedett tagjaink. Ez a drasztikus hőmérsékletváltozás egész testünket megviseli, így a bőrünket sem kíméli.

 

A táplálkozás sem segíti ilyenkor a szépségünk megóvását, hiszen ilyenkor kevésbé változatosan táplálkozunk, és kevesebb vitamint veszünk magunkhoz. Hiába vigyorognak ugyanis a hipermarketek polcain ugyanazok a zöldségek és gyümölcsök, mint az év egyéb szakaiban, a szárítás és tárolás miatt sokkal szerényebb a vitamintartalmuk.

 

A barátságosabb hónapokban, különösen nyáron inkább a könnyed, magas víztartalmú és zselés állagú krémeket kedveljük, nem is esne jól egy testesebb krémet beledolgozni a bőrünkbe, ami aztán pillanatok alatt leolvad róla. Télen azonban bőrtípustól függetlenül érdemes sűrűbb, gazdagabb, zsírosabb krémet választani, ami beszívódás után vékony védőréteget hagy a bőrön. Ugyanez igaz a testápolókra is. Fokozhatjuk a hatásukat, ha kevésbé gondosan törülközünk fürdés után, és az enyhén nedves bőrbe azonnal beledolgozzuk a testápolót. Ezek a krémek ugyanis képesek megkötni a bőr felszínen található nedvességet, így fokozhatjuk a hidratáló hatást.

 

A kiszáradt, hámló bőrnek sokat segíthetünk, ha bőrradírral kíméletesen eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, majd gazdag, kényeztető pakolással pótoljuk az elveszített tápanyagokat. A pakolásokra ugyanaz igaz, mint a krémekre: minél sűrűbb és táplálóbb, annál jobb. A parfümériákban is remek maszkokat lehet kapni, de aki a házi megoldások híve, az mindenképpen próbálja ki a mézes-túrós pakolást: mézet és túrót keverjünk össze egyenlő arányban, kenjük az arcunkra, kb. 15 percig hagyjuk hatni, majd mossuk le langyos vízzel.

 

Bevett téli rituálé, hogy elmerülünk egy kád forró vízben és hosszasan áztatjuk megfáradt testünket, hogy így kompenzáljuk a zord időjárási körülmények okozta megrázkódtatásokat. Lélektani szempontból mindenképpen hasznos, ám a bőrünknek ezzel adjuk meg a végső lökést a kiszáradás útján. Érdemesebb – bár kevésbé élvezetes - közepes hőmérsékletű vízben gyorsan lezuhanyozni. Ha mindenképpen ragaszkodunk a fürdéshez, javítsuk a helyzetet némi fürdőolajjal, ez ugyanis létrehozza bőrünkön a sokat emlegetett védőréteget. Aki ódzkodik a fürdőolajtól, az fürdés után a nedves bőrbe masszírozzon bőséges mennyiségű testápolót, hogy biztosítsa a hidratálást.

 

Nemcsak kívülről érdemes mindent megtenni a bőr egészségéért és szépségéért, hanem belülről is. A téli hónapokban sokan megfeledkeznek a megfelelő folyadékpótlásról, pedig ilyenkor is ugyanolyan fontos, mint kánikulában, hiszen ez a hidratált bőr alapja. Ilyenkor is napi 1,5-2 liter folyadékot ajánlatos magunkhoz venni, ami lehet víz, tea, meleg leves vagy bármi, amire vágyunk.

 

A táplálkozással is sokat tehetünk az egészséges bőrért. Fontos, hogy ne merüljenek ki a vitamintartalékaink, ugyanis az nem csak enerváltsághoz és gyakori megfázáshoz vezet, hanem a bőrünkön is nyomot hagy. Törekedjünk minél változatosabb táplálkozásra, és ezekben a hónapokban nem árt egy némi mesterséges vitaminpótlás valamilyen multivitamin készítmény formájában.

Cookie