×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Olvasó hangja

Rákóczisok a Rákóczi-táborban, Sátoraljaújhelyen

2021.09.02 - 20:00
Megosztás:
Rákóczisok a Rákóczi-táborban, Sátoraljaújhelyen
A szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai és kísérő tanáruk / Fotó: Magánarchívum
A szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata számára a Kárpát-medencei Anyanyelvi Tábor az összetartozás felemelő érzését, nemzeti identitásunk megőrzésének erejét jelentette — Rus Annamária magyartanárnő és diákjainak beszámolóját közöljük.

„Kialakul egy bizonyos közösségi szellem, különösen egy hosszú távú repülés után, amikor jó pár órát töltöttünk egy viszonylag intim térben több száz emberrel.”
(Patrick Smith)

Ezt a szellemet, az összetartozás szellemét keltettük életre augusztus végén egy egyhetes táborozás — „hosszú távú repülés” — során, egy csodálatos környezetben, Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi-táborban, ahol az erdőtől körülölelt, zárt, „intim” térben jó pár fantasztikus órát töltöttünk körülbelül 400 diákkal. Ismerve már a helyszínt bíztam abban, hogy diákjaim jól fogják érezni magukat, s egy életre szóló élménnyel térnek majd haza. A szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjaiként és tanáraként megtiszteltetés volt részt vennünk a Rákóczi-táborban, amely a sokszínű programjaival (pl. múzeumlátogatás, sasbemutató, kézműveskedés, íjászat, rendőrségi és egészségügyi bemutató, tűzfújás, táncház, rendhagyó történelemóra, Ki mit tud?, csapatzászló-készítés, búcsúbuli, játékok stb.), a csoportvezetők és szervezők csodálatos személyiségével felejthetetlenné tette ezt a hetet mind a diákok, mind a kísérő pedagógusok számára.

S hogy mit jelentett számunkra ez a Kárpát-medencei Anyanyelvi Tábor? Nemcsak a tanulmányi, illetve a versenyeken elért szép eredményekért kapott ajándékot, elismerést, hanem az összetartozás felemelő érzését, nemzeti identitásunk megőrzésének erejét is. Pedagógusként nem csak együtt éltem át és élveztem a programokat a gyerekekkel, hanem boldogsággal töltött el az is, hogy olyan szervezők és csapatvezetők társaságában lehettünk, akik fáradtságukat félretéve, mosollyal az arcukon, a gyermekek iránti szeretettel a szívükben minden pillanatban azon fáradoztak, hogy éreztessék velünk: együtt lenni jó. Bár nagyon nehéz szavakba önteni, mégis megpróbálták táborozóink is néhány gondolattal kifejezni, hogy mit jelentett, mit adott számukra ez a tábor, milyen programok tetszettek nekik a legjobban.

„A tábor egy tág fogalom milliónyi csodás emlék számára, mely mindig megmarad bennem. Az a hely, ahol semmi sem számított, és csak a pillanatnak kellett élni. Egy csapat, aki összetartja a gyermekek sokaságát, és vigyáz mindenkire, akármennyire is nagy felelősség. Rengeteg vicces, boldog vagy akár szomorú pillanat, amelyet mindannyian közösen éltünk meg, hiszen a mottónk az volt: ’Egy mindenkiért, mindenki egyért!’ Az együtt töltött idő, mely csapattá kovácsolt minket. Elmondhatatlan élmények, foglalkozások, emlékek… fontos mondatok, emberségre tanító szavak. Ez a tábor egy új esély volt az újrakezdésre. Mindenkinél boldogabb vagyok, hogy éltem ezzel a lehetőséggel, hiszen túl sok mindent adott nekem, olyan dolgokat, amelyeket nem lehet szavakba önteni. Örülök, hogy része lehettem ezeknek a csodás élményeknek, megtapasztalhattam, milyen is az igazi összetartozás. Elmondhatatlan lelki feltöltődés, éneklés, tánc, játékok, csodás programok, boldogság. Ennél több nem is kellett egy csodálatos élményhez, melyet szívedbe zársz, soha nem engeded el, hiszen a jobbnál jobb emlékek benned élnek majd, és ha rájuk gondolsz, majd újra visszavágysz.” (Toma Zsuzsa)

„Egy családias hangulatban eltöltött, izgalmas programokkal színesített kirándulás, amely nem csak feltöltődést és szórakozást jelentett, hanem lehetőséget nyújtott olyan foglalkozásokat is kipróbálni, amelyekkel még sosem találkoztam, és olyan embereket megismerni, akik még jobban rávilágítottak a csapatmunka, az összetartozás, a barátok és az együtt töltött pillanatok fontosságára. Ez a tábor olyan emlékeket adott, amelyeket örökre bezártam a szívembe, a lakat kulcsát pedig jól elrejtettem, hogy soha ne felejtsem el a rengeteg éneklést, táncolást, beszélgetést, nevetést és tapasztalatot, amelyekkel ez alatt a néhány nap alatt gazdagabb lettem.” (Rus Lilla)

„Számomra a tábor egy élettapasztalat volt. Egy örökre szóló emlék, amit mindig a szívemben hordozok, és mosolyogva vagy épp nevetve emlékszem vissza minden egyes percére, ahol sok barátra és tudásra is szert tettem.” (Cala Zselyke)

„Számomra a Rákóczi-tábor egy hatalmas élmény volt. Mindennap színes programokban vehettünk részt, amiből sok mindent tanulhattunk, és sok új barátot szerezhettünk. Nagyon jól éreztem magam, életre szóló élményeket és barátokat szereztem.” (Erdei Jázmin)

„Én nagyon élveztem a tábort, tetszettek a kreatív programok, mint például amikor újrahasznosítható anyagokból kellett karkötőt készíteni, vagy amikor fatáblácskákra kellett valami szépet égetni. Azért is kedveltem a programokat, mert a tevékenységek közben barátokra leltem, megismerkedtem sok kedves és segítőkész emberrel.” (Melan Tamara Zsófia)

„Számomra a tábor egy felejthetetlen élményt nyújtott. Eddig ez volt a legjobb tábor, amiben részt vettem, mert sok új barátot szereztem, a programok is nagyon érdekesek voltak. Nekem a tűzfújó előadás és a búcsúbuli tetszett a legjobban.” (Király Kitti)

„Számomra a tábor új élményeket jelentett, új barátokat, boldogságot, magabiztosságot, elfeledkezést a vírusról, a rossz dolgokról.” (Batfalszki Frida)

„Felejthetetlen élményekkel gazdagodtam, amiket nagy lelkesedéssel meséltem el otthon a családomnak. Köszönöm, hogy részese lehettem!” (Orendi-Schmidt Dóra)

„Nekem ez a tábor nagyon sokat jelentett, rengeteg barátot szereztem, és sok érdekes dolgot tudtam meg. Elképesztően kedvesek és közvetlenek voltak mind a táborozók, mind a szervezők. Ezt a tábort egy életen át a szívemben fogom őrizni.” (Kabos Réka)

„Igazán örülök, hogy eljuthattam a táborba, s részese lehettem a sok izgalmas programnak, megismerve sok új embert is. Ez a hét — melyhez mindig kellemes emlékek fűznek majd — számomra a kikapcsolódáson és a szórakozáson kívül kiszakadást is jelentett a hétköznapokból.” (Takács Fanni)

„A tábor számomra egy új élmény volt, hiszen ez volt az első életemben. Kiválóak voltak a programok, de mégis a sok közül nekem A Magyar Nyelv Múzeuma és a rendőrségi bemutató tetszett a legjobban. Köszönöm az élményeket!” (Kővári Ádám)

„Nagyon jó volt a tábor, kiváló programokkal: a honfoglalás korabeli bemutató, a történelmi előadás és a tehetségkutató tetszett a legjobban. A magyarság összetartása felemelő érzés volt. Köszönöm a lehetőséget!” (Tolmács András)

„A tábor új barátokat és élményeket adott nekem. A táborvezetők viccesek és jófejek voltak, búcsúajándékot is kaptunk tőlük. Jövőre is szeretnék visszatérni.” (Katona Kevin)

„Számomra ez a tábor feltöltődést jelentett. Iskolakezdés előtt végre azt érzem, hogy tele vagyok pozitív energiával, s ezt mind a tábornak köszönhetem. Nagyon profin, precízen volt megszervezve az egész, ez nagyon tetszett. Szuper élményeket, emlékeket és barátokat szereztem, akik addig fognak élni bennem, amíg csak lehet. A programokat is nagyon élveztem, a kedvencem a tűzfújás és az élő történelemóra volt. Minden perc egy ajándék volt, s ezt nagyon-nagyon szépen köszönöm!” (Ferenti Márk)

Ezek a szavak talán mindent elárulnak. Csak megköszönni tudjuk a Rákóczi Szövetségnek a lehetőséget, s bízunk benne, hogy jövőre visszatérhetünk.

Nagytarnán táboroztak a nagykárolyi cserkészek
A nagykárolyi 151. gr. Károlyi Gyula cserkészcsapat idén is megrendezte saját csapattáborát, ezúttal Nagytarnán, ahol több mint 60 résztvevő számára biztosítottak változatos programokat. A tematikus táborban egy történetet feldolgozva zajlottak a foglalkozások.
Kalotaszentkirályon táboroztak a bölcs diákok
A tizenegyedik alkalommal megszervezett Bölcs diák vetélkedőn legjobban teljesítő tíz csapat — köztük a szatmárnémeti és nagykárolyi tanulók — élménytáborozott Kalotaszentkirályon.
Eseménydúsan zárták a nyarat a nagykárolyi 1-es iskolások
Véget ért az intézmény munkatársai által szervezett Fecsketábor, és elkezdődött a sChOOL 4 ALL projekt, nyilatkozta Kocsis Gyöngyike-Júlia, a nagykárolyi 1-es Számú Általános Iskola aligazgatója. Mindkét program nagy sikert aratott, ezért jövőre is megszerveznék őket.
Cookie