×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Refi: mindenki megtalálhatja a helyét

2020.05.28 - 12:35
Megosztás:
Refi: mindenki megtalálhatja a helyét
A nyolcadikosok fontos döntés előtt állnak, határozniuk kell arról, milyen irányban folytatják tanulmányaikat. A Szatmárnémeti Református Gimnázium újdonságokkal is várja a leendő diákjait.

Hagyományaink ápolásában, újraélesztésében, illetve a még élő hagyományok fenntartásában nagy szerep hárul az oktatási intézményekre az óvodától a legfelső szintig. A hit és tudás összefonódik a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban, ahol amellett, hogy a protestantizmuson alapuló értékek továbbadására, a hagyományaink és magyar nyelvünk megőrzésére is törekednek, igyekeznek megújulni is, „korszerűsíteni” az iskolai kínálatot, hogy az a modern követelményeknek is megfeleljen.

Nemrég véglegesítették az oktatási kínálatot a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban: a tanintézmény a következő, 2020/2021-es tanévben is három kilencedik osztályba vár jelentkezőket, a képzések között van olyan is, amely a frissen végzett fiataloknak rögtön szakmát is ad a kezébe — tudtuk meg Póti Eduárd iskolaigazgatótól.

A 2020/2021-es tanévben a IX. A osztályban 28 szabad helyet hirdet meg a tanintézmény, 14 helyre a hagyományos, teológia szakos fiatalok jelentkezhetnek — nekik, ahogyan az előző években is, felvételizniük kell, bár a járványhelyzet miatt egyelőre nem tudni, milyen formában —, valamint 14 filológia profilú helyre — ez utóbbi esetében nincs szükség felvételire, a számítógépes rendszer osztja le a jelentkezőket.

A IX. B osztály szaklíceumi, ebben gazdasági szakértőket képeznek — tudtuk meg. Ez egy gazdasági-kereskedelmi-pénzügyi alapképzést biztosító osztály, mely az informatika, matematika, vállalkozástan tantárgyak révén a gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi szférában egyaránt jártasságot biztosít. A négyéves líceumi képzés során a diákok megtanulhatják a cégkönyvelés, vállalati és banki ügyintézés, könyvelési programok, statisztikai és pénzügyi adatok kezelésének alapjait, de vállalkozói és marketingismeretekre is szert tesznek a tanulók. Jó lehetőséget biztosít családi vállalkozás működtetéséhez, valamint nagy segítség, ha a tanuló tovább folytatja felsőoktatási tanulmányait gazdasági szakokon.

A IX. C osztály szintén 28 tanuló jelentkezését várja: 14 hely matematika-informatika szakos, intenzív informatikával, míg 14 hely természettudományok profilú, intenzív angolnyelv-tanítással.

A Szatmárnémeti Református Gimnáziumban a következő tanévben is mindenki megtalálhatja a helyét: azok is, akik humán beállítottságúak és azok is, akiket inkább a reál tantárgyak vonzanak. Mindehhez pedig a keretek is adottak: jól felszerelt, korszerű eszközökkel ellátott laboratóriumok és tantermek, könyvtár és sportterem. A tanintézményben a tanórák mellett heti rendszerességgel ifjúsági istentiszteleten vesznek részt a diákok, de számtalan iskolán kívüli tevékenységbe is bekapcsolódhatnak a fiatalok. A szórakoztató programok sem maradnak ki az iskola hétköznapjaiból: nem sokkal a tanévnyitót követően gólyabálon mutatkozhatnak be a kilencedikesek iskolatársaiknak, a reformáció emlékünnepét hangulatos foglalkozásokkal, vetélkedőkkel és előadásokkal tarkítják, az adventi készülődésből decemberben úgyszintén kiveszik a részüket a középiskolások, a farsangi időszakban sosem marad el a jelmezes bál, az Iskola másként hetében pedig további remek programok várnak a fiatalokra. Az iskolai év során kitűnő tanulmányi eredményeket elérőket, illetve a hátrányos szociális helyzetben lévőket pedig a jól működő ösztöndíjrendszer segítségével rendszeresen támogatják.

Bumbuluţ Krisztina

Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Különleges, egyedülálló múzeum
Távolról sem megszokott, közösségi térként is működő múzeum készül, amelynek keretében 6000 négyzetméteres, központi ingatlant és területet kapnak vissza rendbe téve a szatmáriak.
Cookie