×
2020. 06 05.
Péntek
Fatime
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.32 RON
100HUF = 1.40 RON
Nagykároly

Református versmondó verseny

2012.04.17 - 13:07
Megosztás :
 • Református versmondó verseny

  Református szavalóversenyt tartottak szombaton délelőtt Nagykárolyban. A megmérettetésen 6 és 11 év közötti kisgyermekek vettek részt, a magyar költészet „istenes” versei csendültek fel.

   

   

   

  Első ízben rendezték meg a Nagykárolyi Belvárosi Református gyülekezet szociális otthonának nagytermében a kisiskolások számára kiírt református versmondó versenyt. A megmérettetésre szombaton délelőtt tíz órakor került sor, tizenöt kisdiák jelentkezett Nagykárolyból és Börvelyből, a főszervező a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület volt.

  A kiírás szerint 6 és 11 éves kor közötti gyermekek jelentkezését várták olyan klasszikus és modern versekkel, amelyekben Istenhez való viszonyukat, Istenhez tartozásukat, hitüket vallják meg a költők, ugyanakkor a mai olvasó számára is van üzenetük. A versenyzőknek előzetes „kutatómunkát” is végezniük kellett: egy olyan bibliai idézetet kellett a jelentkezéshez csatolni, mely valamilyen módon kapcsolódik a kiválasztott vershez. A zsűri (Végh Balázs Béla, Kiss Zita és Varga Sándor) előre meghatározott szempontrendszer szerint pontozott: figyelték az előadott vers és a szavaló egyéniségének összhangját, a helyes hangsúlyozást, hangképzést, a kiválasztott bibliai rész és az elmondott vers kapcsolatát, a közönségre való hatást és a megjelenést.

  A zsűri értékelőjében elmondta, a gyermekek mindegyike igazán jól teljesített mindegyik szempont szerint. Végh Balázs Béla záróbeszédében emlékeztetett rá, hogy a héten ünnepeltük a magyar költészet napját. Ennek apropóján az összegyűltek meghallgathatták Luther Márton „Erős vár a mi Istenünk” című költeményét József Attila fordításában, a verset Csobot Adél tolmácsolta.

  Végül az eredményhirdetés és a díjkiosztó következett. A „szervezői különdíjat” Székely Stefánia kapta (Ady Endre „Az úr érkezése” című versét mondta). Harmadik lett Németi Tamara (aki Nagy László „Adjon az Isten” című remekművét adta elő), a második díjat Szűcs Kincső kapta (Wass Albert: „Látható az Isten”), a nyertes pedig Mester Anna Boglárka lett (ő Csűri Lajos „Hívogató” című költeményével indult).

  Fischer Botond

   

  Cookie