×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Rehabilitálják az anyafarkast Szatmárnémetiben

2021.08.16 - 07:10
Megosztás:
Rehabilitálják az anyafarkast  Szatmárnémetiben
A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal megrendelésére elkezdték a város Vasile Lucaciu parkjában található Capitoliumi Anyafarkas-szobornak a felújítását.

A helyreállítási munkálatokat a Szatmár Megyei Múzeum szakemberei ellenőrzik, egy szatmári cég kivitelezi, a költségeket pedig teljes egészében a polgármesteri hivatal fedezi.
A restaurálás során megújul a kő és márvány része az alkotásnak, valamint a bronzszobor is, eltávolítják a moha- és zuzmólerakodásokat, visszakerülnek a hiányzó feliratok stb.
A szobor a híres római Lupa Capitolinának a másolata, és az örök város alapítóinak, Romulusnak és Remusnak a legendáját ábrázolja.
Szatmárnémetiben először 1936-ban lett felállítva, majd 1940-ben eltűnt. Az újraállítására 1992-ben került sor Radu Ciobanu szatmári szobrász közreműködésével.

Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Különleges, egyedülálló múzeum
Távolról sem megszokott, közösségi térként is működő múzeum készül, amelynek keretében 6000 négyzetméteres, központi ingatlant és területet kapnak vissza rendbe téve a szatmáriak.
Cookie