×
2020. 07 07.
Kedd
Appolónia
15 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Rendezvény az anyatejes táplálásért

2019.07.29 - 11:14
Megosztas :
 • Rendezvény az anyatejes táplálásért

  A tavalyi nagy sikerű akciót követően idén is összegyűlnek a Szatmár megyei anyukák, hogy felhívják a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára. Augusztus 3-án, szombaton Szatmárnémetibe, az új főtérre várják az anyukákat az akció szervezői.

  Világszerte augusztus 1. és 7. között tartják a szoptatás világhetét, míg a szoptatás világnapját augusztus elsején ünneplik. Tavaly első ízben csatlakoztak a világméretű akcióhoz a szatmári anyukák, a nagy népszerűségnek örvendő akció pedig idén sem marad el: augusztus 3-án, szombaton Szatmárnémetiben, az új központban gyűlnek össze 10 órától, hogy felhívják a figyelmet az újszülöttek számára legmegfelelőbb táplálékra: az anyatejre. A szervezők — dr. Roxana Varga, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház neonatológus orvosa, szoptatási tanácsadó, valamint a szoptatást támogató szatmári csoport — célja, hogy hatékony és gyakorlati tanácsokkal lássák el az érdeklődőket, illetve bátorítsák a nyilvános helyen történő szoptatást, ezzel is elismerve, hogy az anyatejes táplálás az élet természetes körforgásának része. Az anyukák ugyanakkor 10.30-tól csatlakoznak ahhoz a világméretű akcióhoz, amelynek keretében a világ minden pontján mellre helyezik csecsemőiket.

  De miért is nélkülözhetetlen az anyatej a baba táplálása során? Röviden: ez a baba legfontosabb tápláléka, melynek összetétele folyamatosan változik a csecsemő aktuális igényeinek megfelelően. A szoptatás mindkét fél számára szoros érzelmi köteléket jelent, ami a mentális egészség kialakulásának és fenntartásának egyik alappillére. A folyamat során anya és gyermeke különleges közelségbe kerül egymással.

  Az anyatejnek tökéletes a tápanyagtartalma, amely segíti a babát a későbbi elhízás, magas vérnyomás és koleszterinszint megelőzésében, valamint csökkenti a cukorbetegség és a leukémiás megbetegedés kialakulásának kockázatát. Minden más táplálékféleségnél jobban hasznosul a csecsemő szervezetében: élő immunanyagokat tartalmaz, amelyek aszerint változnak, hogy az anya környezetében milyen kórokozók és fertőzések fordulnak elő. Ha például az édesanya náthás lesz, az ellenanyagok megjelennek a tejben is, ezért a kisbaba vagy el sem kapja, vagy enyhébb formában vészeli át a betegséget.

  Az anyatej csökkenti az allergiás megbetegedések kockázatát, és gyulladáscsökkentő hatással is bír: a laktoferrin nevű fehérjének köszönhetően (amely megköti a vasat) gátolja a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók terjedését. Kutatások sora bizonyította, hogy a megfelelő ideig szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben.

  A szoptatás ugyanakkor az anya egészségére is jótékony hatással van. Egyik nagy előnye, hogy segít lebontani azt a zsírt, ami a terhesség alatti hízás során halmozódik fel a női szervezetben, így hozzájárul ahhoz, hogy a kismama hamarabb visszanyerje szülés után az alakját. Az egészséget érintő kedvező hatások között fontos megemlíteni, hogy a szoptatási idő növekedésével csökken a stroke, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata, valamint a mell- és petefészekrákra való hajlam is.

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie