×
2020. 09 26.
Szombat
Jusztina
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Rendhagyó maraton a szegényekért

2019.11.14 - 21:39
Megosztás:
Rendhagyó maraton a szegényekért

Több mint 100 önkéntes részvételével 24 órás, 24 programos tevékenységi maratont rendez a Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti szervezete november 17-én, vasárnap, a szegények világnapján.

 

 November 17-én, az egyházi év 33. vasárnapján harmadik alkalommal tartják meg a szegények világnapját — Ferenc pápa 2016-ban, az irgalmasság szentéve végén hirdette meg a világnapot az egyházban, azzal a céllal, hogy a keresztény közösségek nyújtsák ki kezüket a szegények és rászorulók felé. Egyre több szegénységben, mélyszegénységben élő van Szatmárnémetiben is, nap mint nap találkozunk a hajléktalanokkal és kirekesztettekkel, akik (sok esetben önhibájukon kívül) a város utcáin, néha romos épületekben meghúzódva tengetik életüket. De hányszor látjuk a szemeteskonténerekben, kukákban turkálni étel(maradék), ruhadarabok után a szegényeket, akiket gyakran a társadalom élősködőinek tartanak, veszélyesnek vagy tehetetlennek ítélnek. A jóléti társadalom egyfajta ellenséges szerkezet kitalálásával igyekszik megszabadulni jelenlétüktől még az utcákon is, ami utolsó menedékük. Zavarónak minősülnek, ezért inkább rájuk sem pillantva nem veszünk róluk tudomást, hangjuk pedig nem elég erős a társadalomban, s egyre inkább a perem peremére szorulnak, ha pedig mégis foglalkozunk velük, a legtöbbször csak statisztikák, számok szintjén tesszük, mintha nem is emberek, csak személytelen számjegyek lennének. Valószínűleg mert így könnyebb — nekünk.

Ferenc pápa a világnap meghirdetésekor és azóta is azt kéri az önkéntesektől, hogy növekedjenek odaadó szolgálatukban, és ne elégedjenek meg a szegények anyagi szükségleteinek kielégítésével, fedezzék föl a bennük rejlő jót, és kezdjenek valódi testvéri párbeszédet velük — hiszen néha kevés is elég ahhoz, hogy visszaadjuk a reményt: elég megállni, rájuk mosolyogni, köszönni nekik, meghallgatni őket.

24 óra — 24 program

A szegények nem pusztán számok, lépjünk túl a statisztikán, és lássuk meg bennük az embert! E gondolat, azaz inkább vezérelv szerint tevékenykedett a Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti szervezete eddig is, vasárnap pedig egy rendhagyó, 24 órás, 24 programos tevékenységi maratonnal készül a szegények világnapjára, hogy minél több rászorulón tudjon segíteni. „Soha ilyen nagy számban nem csatlakoztak még külső önkéntesek akcióinkhoz, mint most. Több mint százan fogunk dolgozni a 24 óra alatt; a maraton szombaton éjfélkor startol forró tea és szendvics készítésével, aztán ezekkel felszerelkezve rendhagyó sétára indulunk a városban, felderítendő azokat a helyeket, ahol az utcán élők meghúzódnak éjszakára, hajnalban bundás kenyér, kakaó reggelit készítünk, amit a hajléktalanszállón éjszakázóknak viszünk, a szálló udvarán pedig az önkénteseink ruhát és különböző (a rászorulók számára hasznos) tárgyakat gyűjtenek össze, amik közül mindenki tetszése szerint válogathat majd. Délelőtt adventi koszorút készítünk — jelképes ajándékként azon szatmárnémeti és közeli falvak templomai számára, ahol tartós élelmiszert és édességet gyűjtenek a hívek a világnap alkalmából, ruhát válogatunk az állami idősotthonban élők számára, játszunk városban élő hátrányos helyzetű (javarészt roma) családok gyermekeivel, majd megebédeltetjük őket. 15 órakor kezdődik a Málta-ház mellett lévő Szent József-templomban a ft. Román János által celebrált szentmise a kedvezményezettek és önkéntesek részvételével, délután az idősotthonban élők számára kedveskedünk verses-zenés összeállítással, majd a szatmári, családi típusú szociális és nevelőotthonokat látogatjuk végig — természetesen nem üres kézzel —, aztán vacsorát főzünk a hajléktalanoknak; a két gyűjtőpontról összegyűjtjük az adományokat, rendszerezzük őket és elszállítjuk a céltelepülésre, visszatérve pedig uzsonnát, tízórait készítünk az Ostrovului utcai romatelep gyermekei számára, amit aztán reggel adunk át nekik, s vasárnap éjfélkor közös hálaadó imával zárjuk a napot s a maratont” — sorolja Hegedűs Gergő, a Máltai Szeretetszolgálat ifjúsági szervezetének országos vezetője.

Adománygyűjtő pontok: Grandstand és Compas

A maraton keretében két helyszínen (az Északi Színház Granstand kávézójában már mától, az új központban található Compas üzletben pedig vasárnap 12–20 óra között) gyűjtenek adományokat — játékokat, édességeket, tanszereket, tisztálkodó- és tisztítószereket, alapélelmiszereket —, amelyeket a Szatmár és Szilágy megye határán lévő, elzárt kistelepülés, Szilágylele szűkös körülmények között élő ovisainak, kisiskolásainak és értelemszerűen családjaiknak juttatnak el még vasárnap. S hogy miért épp Szilágylelére esett a választás? „Tavaly sok Mikulás-levelet kaptunk, többet Leléből is. A kérések pedig megdöbbentettek, el is képesztettek, és mai fogyasztói társadalmunkban olyan valószerűtlennek is tűntek … egy tábla csokoládét és macit kért az egyik kisfiú, de csak ha van rá lehetőség. Egy tábla csokoládé — manapság már minden gyermek számára a legelérhetőbb dolog, de mégis nagyon sokak számára nem az, és ünnepi ajándékot jelent. S már lelei látogatásunkkor éreztük: oda muszáj visszamenni, mert igencsak szükséges a segítségünk. Ezúton is arra kérek mindenkit, aki csak teheti, hogy a két gyűjtőpont valamelyikén helyezze el adományát” — mondja Hegedűs, hozzátéve: az Edmeea Trans „önkénteskedésének” (támogatásának) köszönhetően az adományok még vasárnap este megérkeznekLelébe.

Szabó Kinga Mária

Cookie