×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Rendszerbe kötött kasszagépek

2021.09.17 - 14:36
Megosztás:
Rendszerbe kötött kasszagépek
Fotó: start-up.ro
Egyre több szatmári cég követi az új szabályt, és üzemeli be élesben is az online pénztárgépét, másfél hónapjuk van még a legkisebbeknek, hogy mind így cselekedjenek, november vége a határidő.

Június harmincadika volt a pénztárgépek rendszerbe kötésének határideje a nagy cégek esetében, és november harmincadikai a határidő a közepes, a kis és a legkisebb kategóriába tartozó cégek esetében. Online kasszagépet használni már több éve előírás, azonban az ANAF szervere csak ez év elején lett beüzemelve, de decembertől már a boltokban használt összes kasszagépet látni akarják az adószedők. Az adóügynökség szatmári munkatársai rendszeresen kérnek ki adatokat a kasszagépeket az új rendszernek megfeleltető átprogramozásokat végző cégektől, hogy melyiknél hány cég jelentkezett kompatibilissá tenni az eszközét. Ilyen információt mi is kaptunk az ilyesmiben érdekelt cégektől, a szatmári boltokban használt kasszagépek 10–15 százaléka lett máig teljesen online-képes. Eddig arról volt szó, hogy mobiltelefonokból ismert SIM-kártyán alapuló adatforgalom történik, de a szerelők meg tudják oldani, hogy vezetékes adathálózatra is rá lehessen kötni a pénztárgépeket, de persze ilyesmiben csak a nagyobb forgalmat lebonyolító kereskedések érdekeltek. Tízből kilenc kasszagép SIM-kártya-alapú átalakítást kap, ezeknek mobilhálózat-lefedettségre van szükségük, hogy kommunikálni tudjanak az ANAF szerverével. Nem kell a Szamosnak menniük azoknak a boltosoknak, akiknek olyan helyen van az üzletük, ahol nincs még a legalapvetőbb GPRS-lefedettség sem, ők saját felelősségre írt nyilatkozat alapján mentesülnek a szerverkapcsolat és ennek hiánya miatt járó bírság veszélye alól, az ilyeneket a régi módszer szerint fogják ellenőrizni a fináncok.

Az átalakításhoz a kasszagépet be kell vinni a szervizbe, nagyjából másnapra készülnek el vele a szerelők, ebben az időszakban nincs nagy tülekedés, nincs várakozási idő, gyorsan megy a dolog. Két helyről is visszaigazolást kell kapnia a szerelőnek, illetve a kasszagépnek, ezért kell másnapig nélkülözni azt a boltosnak, addig a papíralapú készpénznyilvántartóval (registru special) kell megoldania a bevételezés-nyilvántartást.

Princz Csaba

 

Lesz e-kasszagép-rendszer?
Három évvel ezelőtt kezdődött az online kasszagépek fokozatos bevezetése a kiskereskedelmi forgalmat is bonyolító cégek esetében, az adóügynökség rendszere azonban azóta sem működik.
Cookie