×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
22 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Ressler: a bűnüldözés teljes csődje

2019.07.30 - 12:30
Megosztas :
 • Ressler: a bűnüldözés teljes csődje

  A román bűnüldöző hatóságok teljes kudarcaként értékeli a caracali gyermekgyilkosság ügyét Ressler Ştefan szatmárnémeti ügyvéd; az eset újabb példája annak, hogy ártalmas a politikai befolyás.

  Már az amnesztia és az elnöki kegyelem intézményére vonatkozó népszavazás megszervezésekor világos volt, hogy az igazságügyi intézmények politizálása a legfőbb célja a mai politikai elitnek; ennek és a korábbi ilyenfajta törekvéseknek az eredménye a caracali ügy kudarca, tért ki az előzményekre az Olt megyei kettős gyilkosság kapcsán Ressler Ştefan. A szatmárnémeti ügyvéd szerint az alkotmánybíróság és egyébként minden kompetens jogász észrevette, hogy a legutóbbi népszavazás nem arról szólt, hogy mire van szüksége egy hatékony bűnüldözési rendszernek, hanem hogy melyik politikai pártnak vagy csoportosulásnak van befolyása az igazságügyre. A bűnüldöző szervek beavatkozásra alkalmatlan hozzáállása Caracalon ennek a dekadens hozzáállásnak a direkt következménye. Az elkövető háza előtt rostokoló, a házkutatásra lehetőséget adó reggel hat órát váró rendőrök és ügyészek helyett az Olt megyei összes kommandóst kellett volna a helyszínre küldeni, jelentette ki Ressler, és azonnal rátörni az ajtót még az éjszaka folyamán arra az emberre, mert erre az alkotmány egyértelműen lehetőséget biztosított volna számukra, és a büntetőjogi perrendtartás tettenérés meghatározása is egyértelműen összhangban volt az adott esettel. Az alkotmány 27-es paragrafusa tisztán leírja, idézte az ügyvéd: felülírja a magántulajdon sérthetetlenségére vonatkozó előírást az olyan eset, amikor egy ember testi épsége van veszélyben. Ilyen sajnálatos esetek csak az olyan országokban fordulhatnak elő, figyelmeztet az ügyvéd, ahol a politikusoknak nem a közbiztonság és az állampolgárok élete jelenti a prioritást, amikor az igazságügyhöz nyúlnak, hanem az, hogy a politikai ellenfelek semlegesítve legyenek.

   

  Haszontalan intézmények

   

  Több olyan intézmény van az országban, mutatott rá Ressler, amelyik az ilyen különleges esetek azonnali megoldására hivatott, például a Különleges Távközlési Szolgálat (STS), a Különleges Műveletek Igazgatósága (DOS) vagy a Hírszerző Szolgálat (SRI), és a védelmi minisztériumnak is van egy speciális brigádja; ezek közül valamelyiknek tíz perc alatt, milliméteres pontossággal kellett volna lokalizálnia a segélyhívásra használt telefont. Ahelyett, hogy egy következő tíz perc elteltével rajtaütöttek volna a házon, a hatóságok elkezdték egymás között tilitolizni az ügyet, a caracali körzeti rendőrrel az élen, aki egyéni nyomozásba kezdett, még inkább hátráltatva a hatékony közbelépést. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy az ügy első számú gyanúsítottja, a 66 éves Gheorghe Dincă egy másik ügyben már gyanúsított volt, még inkább mutatja, mennyire nem értik a dolgukat nemcsak a rendőrök, de az ügyészek sem — mutatott rá az ügyvéd. Egy 35 ezer fős településről beszélünk, egy jó rendőrnek kapásból tudnia kellett volna, ki a városban a visszaeső, helymeghatározás nélkül is ehhez a házhoz kellett volna vezessen az útja legelőször.

   

  Kell az ellenőrző szerv

   

  Egy ekkora kudarc óriási presztízsveszteség a rendőrségnek és az ügyészségnek egyaránt, véli Ressler; azok a személyek, akik ebben az ügyben felelősökként szerepeltek, totális csődöt mondtak. A speciális státusú hatóságok az alacsony büdzsét okolják a hatékony fellépés hiányáért, közülük a SRI azt állítja, azért nem avatkozott be, mert nem látta benne a nemzetbiztonsági ügyet. Ügyészi testületek már védik a mundér becsületét, mutatott rá Ressler, és kijelentették, hogy az ügyészek nem hibásak az ügyben, ami egyre inkább igazolja egy olyan ügyészségektől és bíróságoktól független ellenőrző szerv működtetésének szükségét, amelyik az igazságügyet ellenőrzi, az intézményben történő mulasztásokat, törvényszegéseket tár fel és bizonyít.

   

  30 év börtön

   

  Gheorghe Dicát gyanúsítják azzal, hogy különös kegyetlenséggel megölt egy gyermekkorú és egy másik fiatal lányt. Szándékos emberölésért életfogytig tartó börtönbüntetés jár ma Romániában; ha a 66 éves férfit jogerős ítéletben marasztalják el, kora miatt legtöbb 30 év fogságra lesz ítélhető.

   

  Princz Csaba

   

   

  Cookie