×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
21 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Részletes vetési helytörténet

2018.09.25 - 19:17
Megosztas :
 • Részletes vetési helytörténet

  Két, Vetéshez köthető régészeti lelettel bővülhet a községi múzeum kincsestára, öt másik településsel együtt finanszírozást nyert a község.

  Nyert a Vetés által benyújtott pályázat, három magyarországi településsel, illetve Szatmárnémetivel és Tasnáddal közösen fordíthat vissza nem térítendő támogatást helytörténeti örökségének bővítésére a Szamos-parti település. Török József, a vetési kulturális központ vezetője elmondta, hogy az elnyert támogatásból körülbelül húszezer euró jut majd Vetésnek arra, hogy bővítse a központ három részlegének kulturális készletét. A jelenlegi elképzelések szerint a régészeti, a helytörténeti és az etnográfiai osztály egyenlő arányban részesül majd a támogatásból.

  Török elmondta még, hogy korábban már egyeztetett a megyei múzeum vezetőségével, s az intézmény két, Vetéshez köthető leletet is átad majd a községnek, a kultúrközpontban lehet majd ezeket megtekinteni. Szó van egy Kr. e. 850-re datált, bronzból készült, kimmér eredetű, lószerszámokból, tokos baltákból és egyéb hasonlókból álló eszköztárról, amit Vetés határában találtak meg, mintegy véletlenül, 1963-ban. Török szerint ezek másolatait kaphatja meg véglegesen a központ, az eredeti leleteket csak a megnyitóra fogja rendelkezésükre bocsátani a múzeum. A másik lelet, amit hazavinnének, az a bizonyos Vetési kard névre keresztelt, a 12. századból származtatott fegyver lelet.

  A finanszírozási szerződés aláírása lesz a következő lépés a támogatási folyamatban, majd — a muzeológusok szerint — jövő év elején kezdődhet a bővített tárlatok kialakítása.

   

  Princz Csaba

   

  Cookie