×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

RMDSZ: a szolgáltatók nem szüntethetik meg a háztartási fogyasztók számára a gázt és villamos áramot

2021.09.21 - 08:30
Megosztás:
RMDSZ: a szolgáltatók nem szüntethetik meg a háztartási fogyasztók számára a gázt és villamos áramot
Továbbra sem vághatják le a háztartási fogyasztóktól a villamos energiát és gázt a szolgáltatók, ha elmaradt a számláik kifizetése – erről szavazott ma a szenátus plénuma. Az intézkedést az energiaügyi bizottság is egyöntetűen elfogadta. „A készenléti állapot alatt senki sem maradhat elektromos áram és gáz nélkül, ha önhibáján kívül került nehéz anyagi helyzetbe” – mondta Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Szatmár megyei szenátor.

Egy korábbi sürgősségi kormányrendelet szerint a készenléti állapot idején nem lehet levágni a gázt és a villamos áramot azokban az otthonokban, ahol a számlák kifizetése meghaladta a határidőt. Az RMDSZ javaslatára az energiaügyi bizottság azt szabályozta, hogy ez a rendelkezés továbbra is érvényes legyen, és ne töröljék el addig, amíg tart a készenléti állapot. A továbbiakban sem szakíthatják meg a szolgáltatásokat a kiszolgáltatott fogyasztók számára. Ugyanakkor azoknak az ügyfeleknek sem, akiknek a havi fogyasztása villamos energia esetében nem haladja meg a havi 100, földgáz esetében a havi 1000 kWh-t, és nincs több mint 6 hónapos elmaradásuk.

Fontos, hogy az állampolgárok érdekeit mindig szem előtt tartsuk, kiemelten most, amikor az energiaárak elszabadultak a piacon - nyilatkozta Antal Lóránt, Hargita megyei szenátor, az Energiaügyi, Energetikai, Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottságának elnöke. Elmondta: „az RMDSZ prioritása olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek azokat a családokat segítik, akik számára megterhelő az amúgy is magas összegű számlák határidőre való befizetése.”

A törvénytervezetről a képviselőház döntő házként szavaz, a tervezet az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.

Booze: szatmárnémeti italkereskedés minden pénztárcának
Az italbolt sem választékban, sem kedvezményekben nem marad alul: aki a Szatmári Friss Újság november 26-ai számában megjelent kedvezménykuponnal megy vásárolni, tíz százalék kedvezményt kap, bármelyik italt is szán az ünnepi asztalra.
Több ösztöndíj az iskolásoknak
A szatmárnémeti tanács döntés értelmében 7 teljesítményalapú ösztöndíj, 2955 érdemösztöndíj, 15 tanulmányi ösztöndíj és 516 szociális ösztöndíj kerül kiosztásra idén.
Megint odaadták a telket
Harmadjára szavaz a szatmárnémeti tanács a Országos Beruházási Vállalat (CNI) uszodaépítése ügyében, március és október után megint napirenden volt ez a terv a mostani, novemberi tanácsülésen.
Cookie