×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
14 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

RMDSZ: Ha Kövesit az Európai Parlament és az EU Tanácsa is alkalmasnak tartja főügyésznek, akkor támogatjuk a döntést

2019.09.19 - 19:02
Megosztás:
RMDSZ: Ha Kövesit az Európai Parlament és az EU Tanácsa is alkalmasnak tartja főügyésznek, akkor támogatjuk a döntést

Közleményben tudatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), hogy amennyiben az Európai Parlament és az EU Tanácsa is alkalmasnak tartja Laura Codruţa Kövesit az európai főügyészi tisztségre, akkor az RMDSZ is támogatja a döntést.

 

'Nem változott az álláspontunk Kövesi ügyében tavasz óta. Ha Kövesit az Európai Parlament és az EU Tanácsa is alkalmasnak tartja főügyésznek, márpedig ez megtörtént, akkor támogatjuk a döntést' - olvasható az RMDSZ sajtóirodája által kiküldött közleményben.

 

Az Európai Unió Tanácsa finn elnökségének egyik szóvivője csütörtökön közölte, hogy az uniós tagállamok kormányainak állandó képviselőiből álló bizottság (Állandó Képviselők Bizottsága - COREPER) Laura Codruţa Kövesit támogatja az Európai Ügyészség (EPPO) élére.

 

A csütörtöki voksolás egyelőre úgynevezett indikatív szavazás volt, az Európai Parlament képviselőivel folytatandó egyeztetéseket követően sor kerül majd a formális szavazásra is.

 

Brüsszeli források szerint Laura Codruţa Kövesi az Európai Ügyészséghez eddig csatlakozott 22 tagállam közül 17-nek a támogatását szerezte meg.

 

A további eljárást az Európai Unió Tanácsának finn elnöksége szabja meg, az EP-vel folytatandó tárgyalások után.

 

A májusi európai parlamenti választásokat követően az EP megerősítette, hogy továbbra is Laura Codruţa Kövesit támogatja az európai főügyészi tisztségre, majd szeptember 12-én kijelölte új tárgyalócsapatának tagjait. A testületet a következő személyek alkotják: Monika Hohlmeier német EP-képviselő, az Európai Néppárt tagja, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) elnöke, Juan Fernando Lopez Aguilar spanyol EP-képviselő, az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) tagja, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) elnöke, valamint a szintén spanyol Maite Pagazaurtundua, a Renew Europe EP-csoport tagja, a LIBE-bizottság alelnöke - jelentette be Facebook-oldalán Siegfried Mureşan EP-képviselő.

 

Az előző parlamenti ciklus végéig nem zárult le az európai főügyész kinevezési eljárása, ezért kellett új tárgyalótestületet felállítani. A legutóbbi, februári szavazáson a COREPER még Kövesi ellenjelöltjét, a francia Jean-Francois Bohnert-t támogatta a tisztségre.

 

Július végén Bohnert-t a Francia Pénzügyi Ügyészség élére jelölte Emmanuel Macron francia elnök, ezért várható volt, hogy visszalép az európai főügyészi jelöléstől, hivatalos bejelentést azonban még nem tett erről.

 

Ez idáig 22 tagállam csatlakozott az Európai Ügyészséghez (EPPO). Az EU-ból hamarosan kilépő Egyesült Királyságon kívül öt uniós ország nem vesz részt az együttműködésben, azaz Svédország, Magyarország, Lengyelország, Írország és Dánia.

 

Az EPPO központi székhelye Luxemburgban lesz. Az intézményt a főügyész és az ügyészi kollégium irányítja majd, a testületben a kezdeményezéshez csatlakozott valamennyi tagállam képviseltetni fogja magát. Az EPPO a tervek szerint kiegészíti majd az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségének (Eurojust) tevékenységét, ezek ugyanis nem indíthatnak nyomozást vagy büntetőeljárást a tagállamokban.

Cookie