×
2020. 07 06.
Hétfő
Csaba
19 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Rohamosan nő a cukorbetegek száma

2019.11.15 - 08:07
Megosztas :
 • Rohamosan nő a cukorbetegek száma

  Bár hihetetlennek tűnhet, évente közel ezer új diabéteszes beteget regisztrálnak Szatmár megyében a szakemberek. A rohamos növekedés többnyire a helytelen táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak tudható be, figyelmeztetnek a szakemberek.

  Szatmár megyében minden évben ingyenes mérésekkel hívják fel a lakosság figyelmét a diabétesz elleni világnapra (november 14.). A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház keretén belül működő Diabétesz Központ és a Táplálkozási Betegségek Járóbeteg-rendelője a Lions Klubbal és a megyei önkormányzattal közösen a csütörtöki nap folyamán szűrést végzett azért, hogy olyan személyek esetében is felfedezhessék a bajt, akik erre talán nem is gyanakodtak. Megyénkben ugyanis rohamosan nő a diabéteszes betegek száma, jelenleg közel 24 ezer Szatmár megyeit érint a cukorbetegség, miközben 2006-ban még csak 11 ezer diabéteszest tartottak számon.

  Az aggasztó statisztikákról a legtöbb szatmári lakos hallott már, ez pedig meg is mutatkozott a csütörtöki ingyenes szűrővizsgálaton: a népszerű szűrésre ezúttal is nagyon sokan érkeztek a kora délelőtti órákban a rendhagyó, új helyszínre, a Károlyi úti plázába. Az érdeklődőket a diabéteszközpont szakemberei, asszisztensei és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban gyakorlatozó, leendő orvosi asszisztensek fogadták. Megmérték a szatmáriak magasságát, súlyát, vércukorszintjét és vérnyomását, koleszterinszintjét, akiknél pedig diabéteszre utaló tüneteket észleltek, azoknak további vizsgálatokat javasoltak.

  Mint megtudtuk, a diabétesz nem más, mint egy anyagcsere-állapot, amit a cukorháztartás megbomlása okoz. Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyorsan, jellegzetes tünetek kíséretében lép fel, mégpedig annál gyorsabban, minél fiatalabb az egyén. Gyermekkorban napok-hetek, fiatal felnőttkorban hónapok alatt fejlődhetnek ki a klinikai tünetek. A cukorbetegség ezen típusának jellegzetes tünetei: sok vizelet, fogyás, szomjúság.

  Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség általában tünetszegényen zajlik. Éveken keresztül is fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálnák, és az is előfordulhat, hogy csak hosszú évek múltán fedezik fel a cukorbetegséget, nem egyszer súlyos késői szövődményei révén.

  A diabétesz ugyanis az egész szervezetre kihat. Ha a vércukorszint egy ideig túl magas, az növelheti a diabétesszel összefüggő szövődmények előfordulásának kockázatát, amelyek az alábbiak lehetnek: szívbetegség és stroke, vesekárosodás, szemkárosodás, idegek károsodása.

  Jó hír azonban, hogy ezek a problémák a diabétesz megfelelő gondozásával, illetve körültekintő életmóddal elkerülhetők, megelőzhetők. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás segítségével csökkenthető a vércukorszint. A rendszeres ellenőrzések pedig szintén segíthetnek abban, hogy korai felismeréssel és hatékony kezeléssel meg lehessen előzni a problémákat.

   

   

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie