×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
12 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Román írásbelivel kezdődött a próbafelmérések sora

2021.03.23 - 07:39
Megosztás:
Román írásbelivel kezdődött a próbafelmérések sora
A román nyelv és irodalom próbaérettségivel kezdődtek el a végzősök próbafelmérései: a maturandusok szokják a vizsgahelyzetet, és reális képet kapnak arról, hogy állnak a felkészülésben.

Hétfő reggel elkezdődött a próbaérettségi a középiskolai végzősök számára: elsőként román nyelv és irodalomból mérték fel a maturandusok tudását. Az 1577 hazai líceum közül 78-ban nem lehetett megszervezni a próbafelmérést, mivel ezek nagyon magas incidenciájú településeken vannak, amelyek jelenleg karantén alatt vannak. Ezeknek a középiskoláknak a tanulói, mintegy 8 ezer maturandus egy későbbi időpontban vizsgázik.
Szatmár megyében minden rendben zajlott a próbavizsgák során, a hatályos járványügyi szabályozásokat betartva. Az egységes dolgozatok tételeinek kidolgozásához 9 óra után láthattak hozzá a végzősök, a megoldáshoz 3 óra állt a rendelkezésükre, akárcsak a nyári érettségi esetében. Külön tételeket kellett kidolgozniuk a humán (446 diák) és a reál (1431) szakos diákoknak.
A humán szakos végzősök első tételében egy Jean Bart-szöveget kellett elolvasniuk, majd megadott kérdésekre válaszolniuk, míg a második tételben szintén egy megadott szöveg mentén, legkevesebb 50 szóban kellett magyarázniuk az író jegyzeteit. A harmadik tételben egy hosszabb, legalább 400 szóból álló esszét kellett írniuk, melyben egy tanult Ioan Slavici-mű egyik szereplőjét jellemzik.
A reál szakosok első és második tétele megegyezett a humán szakosokéval, ellenben a harmadik tételben nem egy Ioan Slavici alkotta főhőst kellett elemezni, hanem egy tetszőlegesen választott Ioan Slavici-művet, szintén legkevesebb 400 szóban. A megyében egyébként 2303 végzős iratkozott fel a román nyelv és irodalom próbaérettségire, közülük azonban csak 1877-en jelentek meg a próbán.
A maturandusok próbafelmérése ma, március 23-án a profilnak megfelelő kötelező tárgyból, március 24-én a profilnak megfelelő választott tárgyból való írásbelivel folytatódik, március 25-én pedig anyanyelv és irodalomból vizsgáznak a diákok, míg az eredmények kifüggesztése március 31-én várható.
A végzős középiskolásokat követően az általános iskolai végzős évfolyamra is felmérések várnak: az országos próbavizsgák a nyolcadikosok esetében március 29-én román nyelv és irodalomból, 30-án matematikából, 31-én pedig anyanyelv és irodalomból zajlanak, az eredményeket pedig április 16-án teszik közzé.
Sem a tizenkettedikesek, sem a nyolcadikosok próbavizsgáinak jegyei nem kerülnek be a naplóba, ez alól csak abban az esetben tesznek kivételt, ha a diákok szülője/gondviselője ezt írásban kéri.

Bumbuluţ Krisztina

 

Másfél millió eurós kormánytámogatás az oktatásnak
A 2020/2021-es tanév korántsem nevezhető megszokottnak, hiszen a koronavírus-járvány jelentős mértékben befolyásolta a hagyományos oktatási rendszert. A tanítás hosszú hónapokon át a jelenléti oktatásból online térbe költözött, elveszítve ezáltal személyes jellegét.
Oltási maraton kezdődik Szatmárnémetiben
Pénteken kora délutántól vasárnap estig a szatmárnémeti Shopping City parkolójában várják mindazokat, akik immunizáltatni szeretnék magukat a Pfizer–BioNTech-vakcinával — nincs szükség semmiféle előzetes bejelentkezésre, csak a személyi igazolványra.
Magyarországon megkezdődött az érettségi
Hétfőn kilenc órakor megkezdődtek Magyarországon a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségi vizsgái – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1 155 helyszínen 71 121, emelt szinten 72 helyszínen 2380 vizsgázó tesz érettségit. Sok Szatmár megyei fiatal is a határon túl érettségizik.
Cookie