×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
11 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Románia a jó gyakorlat példaképe azzal, ahogy a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben tartja

2019.06.01 - 08:00
Megosztás :
 • Románia a jó gyakorlat példaképe azzal, ahogy a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben tartja

  A békés együttélés, a többség és kisebbség közti párbeszéd példáira van szüksége jelenleg Európának - jelentette ki Klaus Iohannis román államfő a Ferenc pápához intézett beszédében.

   

  'Komplex jelenségekkel teli világunkban Európának talán minden eddiginél nagyobb szüksége van olyan példákra, amelyek a békés együttélést, a többség és kisebbség közötti párbeszédet, a kultúrák közötti dialógust mutatják fel, mert ezek azok a támpontok, amelyek szükségesek a tolerancia és kölcsönös tisztelet megszilárdításához. Románia a jó gyakorlat példaképe azzal a móddal, ahogy a területén élő húsz nemzeti kisebbség jogainak tiszteletben tartását biztosította és biztosítja' - fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában tartott beszédében.

   

  Iohannis felidézte, hogy a kommunista rezsim idején a hatalom korlátozta a szabadságot és erőszakkal próbálta eltéríteni a lakosságot a kereszténység értékeitől, ma már azonban mindenki félelem nélkül gyakorolhatja vallását, akár román nyelven, akár a nemzeti kisebbségek nyelvén.

   

  Azt is megemlítette, hogy jövőre ünnepli a két ország - a Vatikán és Románia - kétoldalú diplomáciai kapcsolatának 100. évfordulóját. 'Románia és a Szentszék között nagyon jók, állandó kommunikáción alapulnak a politikai és diplomáciai kapcsolatok' - szögezte le Iohannis.

   

  Az államfő kifejtette, hogy az ortodox többségű Románia számára rendkívül fontos a vallásszabadság biztosítása, a felekezetek közötti párbeszéd és a kölcsönös tisztelet, és ezt a hozzáállást tapasztalják meg a külföldön élő román állampolgárok is, akik a katolikus egyház vendégszeretetét élvezik.

   

  'Szentséged üzenetei empátiára szólítanak, és arra, hogy cselekvően viszonyuljunk a szegénység, az erőszak, a migráció, az emberek közti lelki összhang megbomlása, a környezetrombolás és a konzumerizmus kérdéseihez. A romániai társadalomban nyitott fülekre talál Szentséged szolidaritásra és felelősségre hívó üzenete' - jelentette ki Klaus Iohannis.

  AGERPRES/ (RO - szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

  Cookie