×
2020. 07 05.
Vasárnap
Emese, Sarolta
29 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Románia az utolsó előtti helyen áll az EU-ban hulladék-újrahasznosítás terén

2019.11.21 - 16:42
Megosztas :
 • Románia az utolsó előtti helyen áll az EU-ban hulladék-újrahasznosítás terén

  Románia évente 4,58 millió tonna nem újrahasznosított települési hulladékot termel, ami napi 12.500 tonnás mennyiséget jelent, és ezzel az ország az utolsó előtti helyen áll az Európai Unióban a reciklált hulladék arányát tekintve, derül ki a Friedrich-Ebert-Stiftung Románia projektjéből, a Monitorul Social internetes platform infografikájából.

   

  'Az Európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ban minden egyes tagországa legalább a felét reciklálja a lakosság által generált hulladéknak. Románia nem fogja teljesíteni ezt a célkitűzést, mivel az újrahasznosítási kapacitása rendkívül lassan nőtt az utóbbi években. Az Unió szintjén Románia az utolsó előtti helyen áll az újrahaszosítás hatékonyságát illetően, a háztartási hulladéknak csak 14%-át reciklálja. Csupán Málta van még Románia mögött, 6%-kal' - tájékoztat a Monitorul Social.

   

  A többi uniós állam a régióból a háztartási hulladék körülbelül egyharmadát hasznosítja újra: Lengyelország a 34%-át, Bulgária és Magyarország a 35%-át. Az Unió bajnoka hulladék-újrahasznosítás terén Németország, ahol 68%-os ez az arány.

   

  Tekintve, hogy a reciklálási ráta csak nagyon lassan javul, 2015-től kezdődően egyre nagyobb a nem újrahasznosított szemét mennyisége. Emiatt a nem újrahasznosított hulladék mennyisége rekordokat döntöget, a legfrisebb adatok szerint Románia évente 4,58 millió tonnát generál, vagyis naponta 12.500 tonnát, mutat még rá közleményében a Friedrich-Ebert-Stiftung Románia.

  Cookie