×
2021. 06 16.
Szerda
Jusztin
21 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Romániában az átlagos órabér harmada az uniós átlagnak

2021.05.02 - 09:10
Megosztás:
Romániában az átlagos órabér harmada az uniós átlagnak
Romániában sokat fejlődtek a bérek az uniós csatlakozás óta, de az átlagos órabér még kevesebb mint harmada, a dolgozói szegénység pedig majdnem kétszerese az európai uniós átlagnak - mutatott rá a munka ünnepe alkalmából írt Facebook-bejegyzésében szombaton Raluca Turcan munkaügyi miniszter.

Románia 2007-től tagja az EU-nak, akkor 950 lej (akkori árfolyamon 280 euró) körül volt a havi nettó átlagbér Romániában, míg idén 3400 lejre (690 euró) tehető. Mindazonáltal a romániai átlagos 8 eurós (bruttó) órabér kevesebb mint harmada a 28 eurós európai uniós átlagnak, és az európai uniós 8 százaléknál sokkal nagyobb, csaknem 15 százalékos Romániában a dolgozói szegénység - részletezte Turcan.

Ez azt jelenti, hogy sok román munkavállaló a szegénységgel küzd, nem tud gyermekeinek méltó életkörülményeket teremteni, a szegénység pedig gyakran generációról generációra "újratermelődik". A miniszter szerint ez az oka annak, hogy olyan sok román elhagyta az országot, a szakképzett munkaerő hánya pedig hátráltatja a beruházásokat.

A tárcavezető a minimálbér emelését és a foglalkoztatottság javítását, a nyugdíjrendszerben és a közalkalmazotti bérezésben tapasztalható igazságtalanságok kiküszöbölését tűzte ki célul. Rámutatott: Romániában százszoros a különbség a legkisebb (800 lejes) és legnagyobb nyugdíj között, a 65 év felettiek száma (3,8 millió) pedig már jelentősen meghaladja a 14 év alatti (3,2 millió) gyerekekét.

Az új bukaresti kormány lehetővé teszi a munkaviszony fenntartását 70 éves korig, új közalkalmazotti bértörvényen dolgozik, a munka törvénykönyv és a nyugdíjrendszer módosítását tervezi, és hadat üzen a munkajogban tapasztalható bürokráciának - ígérte a román munkavállalókhoz intézett május elsejei köszöntőjében a bukaresti munkaügyi miniszter.

MTI

Turcan: Orban három minisztériumot adott cserébe a házelnöki tisztségért
Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke kijelentette szombaton, hogy Ludovic Orban pártelnök a kormánykoalíció megalakításáról folytatott tárgyalások során három fontos minisztériumot "elcserélt" a képviselőház elnöki tisztsége megszerzéséért: az európai alapokét, a szállításügyit és a regionális fejlesztési minisztériumot.
A legtöbb alkalmazott középfokú végzettséggel rendelkezik
1798 személyt alkalmaztak 2021 első négy hónapjában a hatályos jogszabályok által előírt foglalkoztatásösztönző intézkedések eredményeként a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) közvetítésével, derül ki az ügynökség szerkesztőségünknek eljuttatott közleményéből.
Otthonautomatizálóké a jövő
Enyhülnek lassan a világjárvány miatti korlátozások, felgyorsult a kisiparos-kamara munkaügyi projektje. Képzéseket fog indítani, a munkát vállalók mobilitásán szeretne javítani.
Cookie