×
2020. 07 09.
Csütörtök
Lukrécia
16 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Romániának csatlakoznia kell a schengeni övezethez és az eurózónához

2019.08.27 - 15:52
Megosztas :
 • Romániának csatlakoznia kell a schengeni övezethez és az eurózónához

  Romániának csatlakoznia kell a schengeni övezethez és az eurózónához - hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő kedden, a diplomáciai testületek vezetőinek éves találkozóján. Az elnök arra biztatta a nagyköveteket, hogy használják ki azt a bizalmi tőkét, ami a nemrég teljesített soros uniós elnökségben gyökerezik. 

  Beszédében Iohannis rámutatott, elnöki mandátuma átvétele óta Románia külpolitikájának célja fenntartható és hatékony megoldásokat találni az ország előtt álló kihívásokra, erősíteni Romániának az Európai Unión és a NATO-n belül betöltött szerepét, illetve mélyíteni a stratégiai partnerségeket.

  Az államfő hangsúlyozta, a 2015 óta eltelt időszakban 25 alkalommal tett kétoldalú látogatást külföldre, és 40 állam-, illetve kormányfőt fogadott Romániában. Két- és többoldalú megbeszélései során mindig azt a célt követte, hogy igazolja Románia megbízhatóságát, szavahihetőségét - tette hozzá.

  Az elnök kiemelte, Románia sikeres EU-elnöki mandátumot tudhat maga mögött, amelynek csúcspontját a május 9-én Nagyszebenben tartott EU-csúcstalálkozó képezte.

  Az államfő elmondta: miután 2017-ben és a múlt héten is látogatást tett a Fehér Házban, az Amerikai Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség minden korábbinál 'erősebb és több tartalommal töltött'. Meglátása szerint a Donald Trump elnökkel aláírt közös nyilatkozat döntő módon hozzájárult a kulcsfontosságú területeket érintő partnerség elmélyítéséhez.

  Iohannis ugyanakkor elsőrangú fontosságúnak nevezte a Moldovai Köztársasághoz fűződő viszonyt.

  Az eseményen jelen volt Ramona Mănescu külügyminiszter és George Ciamba európai ügyekért felelős miniszter is.

  Cookie