×
2020. 07 07.
Kedd
Appolónia
15 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Romániának tisztábban kell hallatnia a hangját

2019.08.26 - 16:52
Megosztas :
 • Romániának tisztábban kell hallatnia a hangját

  Viorica Dăncilă kormányfő azt mondta a román diplomáciai testületek vezetőinek éves találkozóján, amelyre hétfőn került sor a Bukarestben, hogy a maga részéről minden támogatást megad, hogy az energetikai biztonság 'stratégiai és létfontosságú' területén érvényesítsék a kormány politikáját. 

  A miniszterelnök emlékeztetett: az energiabiztonság Románia prioritásai közé tartozott addig is, míg az ország az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét töltötte be.

  'Valójában ez a terület kulcsfontosságú téma mind a stratégiai partnerségek, mind a regionális szintű együttműködés terén. Támogatom önöket abban, hogy fokozzák a diplomáciai erőfeszítéseket a kormányzati politikák előmozdítása érdekében ezen az országunk számára stratégiai és létfontosságú területen' - nyilatkozta Dăncilă.

  Ramona Mănescu külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Romániának "tisztábban, artikuláltabban és kifinomultabban' kell hallatnia hangját mind az Európai Unióban (EU), mind a NATO-ban.

  'A biztonság sem nem adottság, sem nem kiváltság, cselekedeteink eredménye. Mindannyian szerepet játszunk a megvédésében. Önöknek, mint diplomatáknak, Románia biztonsága diplomáciai tevékenységük magától értődő része. A biztonsággal kapcsolatos minden vita azon kockázatokból és fenyegetésekből indul, amelyekre reagálnunk kell, kockázatok pedig folyamatosan vannak, ráadásul állandóan változik a természetük, a formájuk és a terjedési csatornájuk. Ebben az összefüggésben úgy vélem, hogy Románia hangjának világosabbnak, artikuláltabbnak és ugyanakkor, miért is ne, kifinomultabbnak kell lennie az EU-ban és a NATO-ban, hogy valamennyien megértsük, hogy miben állnak a közös fenyegetések. Biztonságunk közös stratégiai fellépést igényel, és ehhez a biztonsági kultúra nagyobb mértékű konvergenciájára van szükség. (...) Romániának ki kell aknáznia a stratégiai partnerségeket és kapcsolatokat az Egyesült Államokkal és a főbb európai államokkal, Franciaországgal, Németországgal, az Egyesült Királysággal, de nem szabad elhanyagolni a keleti szárnyat sem, a Lengyelországgal és Törökországgal folytatott stratégiai partnerségeket' - mondta Ramona Mănescu.

  A külügyminiszter beszédében nagyra értékelte a román diplomaták tevékenységét. "Önök a román állam elit testületét alkotják, Románia büszke erre, mert tudja, hogy építhet munkájukra és komolyságukra"- jelentette ki Ramona Mănescu.

  A román diplomácia éves találkozójának elején egyperces néma csenddel emlékeztek meg a nemrég elhunyt Mihnea Constantinescu volt nagykövetről.

  A találkozón jelen volt többek között Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke, Carmen Mihălcescu, a képviselőház alelnöke, George Ciamba, európai ügyekért felelős miniszter, Laurenţiu Ştefan, elnöki tanácsadó, Emil Constantinescu, korábbi államfő és Adrian Nastase, volt miniszterelnök.

  Cookie