×
2020. 07 05.
Vasárnap
Emese, Sarolta
29 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Romlott az életszínvonal

2019.11.13 - 09:00
Megosztas :
 • Romlott az életszínvonal

  Bulgáriában, Argentínában és Mauritiuson is jobb az életszínvonal, mint Romániában, derült ki az SPI felméréséből. A tavalyi pozícióhoz képest egyet hátrált 2019-ben az ország.

  A Social Progress Imperative (SPI) amerikai szociológiai intézet idén is elvégezte felmérését, amelyben többek között az egészségügy, oktatás, toleranciaszint és az életminőség alapján rangsorolta a világ országait aszerint, hogy azok társadalma mennyire fejlődik.

  A felállított sorrend szerint ebben az évben a norvégok kapták a legmagasabb pontszámot, őket követik a dánok, majd a svájciak, míg a lista végén Dél-Szudánt, Csádot és a Közép-afrikai Köztársaságot találjuk.

  Románia a 45. helyre esett vissza a listán, és olyan országok előzik meg, mint a szomszédos Bulgária, Argentína vagy Mauritius. Az Európai Unió tagállamai — Bulgária és Románia kivételével — a rangsor első két kategóriájába tartoznak, magas életminőséggel. A közép- és kelet-európai államok közül Szlovénia (21) foglalja el a legjobb helyet, és a Cseh Köztársaság (24), Észtország (25), Litvánia (32), Lengyelország (33), Szlovákia (35), Lettország (36), Horvátország (38) és Magyarország (39) követi.

  A tanulmányban rávilágítanak hazánk gyengeségeire és erősségeire 15 másik államhoz képest, amelyekben az egy főre eső GDP hasonló. Azok a mutatók, amelyeknél Románia a legalacsonyabb pontszámot kapta, a víz- és szennyvízkezelési szolgáltatások (83. hely), egészség és wellness (74. hely) és az alapfokú oktatáshoz való hozzáférés (73. hely). Magasabb pontszámot kapott viszont az ország a személyi biztonság (36. hely), a környezetminőség (40. hely), az alapvető élelmiszerek és orvosi ellátás (47. hely), valamint a személyes jogok (48. hely) területén.

  Cookie