×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
16 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Sajnálatos, hogy Romániában nem tapasztalható előrelépés a korrupcióellenes harc területén

2019.07.09 - 16:15
Megosztas :
  • Sajnálatos, hogy Romániában nem tapasztalható előrelépés a korrupcióellenes harc területén

    Romániában kevés előrelépés tapasztalható a törvényhozók, a bírák és az ügyészek körében észlelt korrupció visszaszorítását célzó intézkedések, valamint az igazságügy vitatott reformjával kapcsolatos aggályok megválaszolása terén - hívja a figyelmet az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport. A GRECO kedden közzétett két jelentésében mély aggodalmának ad hangot azzal kapcsolatban, hogy az ajánlások ellenére a román hatóságok nem álltak el az igazságszolgáltatásban tapasztalható visszaéléseket kivizsgáló különleges ügyészi részleg létrehozásától.

    A GRECO felkéri a romániai hatóságokat, hogy haladéktalanul hozzanak határozott intézkedéseket a kézzelfogható előrelépés érdekében - írja az Európa Tanács sajtóközleményében. A GRECO ugyanakkor üdvözli Viorica Dăncilă miniszterelnök június 4-i bejelentését, amely szerint lemondanak az igazságügyet érintő vitatott reformintézkedésekről.

    A jelentés szerint a törvényhozók, a bírák és az ügyészek körében észlelt korrupció megelőzése érdekében 2015-ben javasolt 13 ajánlás közül Románia csak négyet léptetett életbe maradéktalanul. A román hatóságok három ajánlást részlegesen hajtottak végre, hatot pedig egyáltalán nem alkalmaztak.

    Cookie