×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
14 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

San Marinóban megkezdték a 18 év alattiak oltását

2021.03.25 - 09:28
Megosztás:
San Marinóban megkezdték a 18 év alattiak oltását
Elsőként indította el Európában a fiatalkorúak koronavírus elleni oltását San Marino Köztársaság, ahol első lépésben hétszáz 16 és 18 év közötti lakos beoltását kezdték meg a héten.

A fiatalok Pfizer-BioNTech-vakcinát kapnak. A 18 év alattiak oltását az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) engedélyezte, de egyelőre csak San Marino Köztársaságban kezdődött el, mivel számos országban a vakcina szűkössége miatt még az idősebb korosztályok oltását végzik.

A miniállamban a 16 és 17 évesek is interneten vagy telefonon regisztrálhatnak. Számuk megközelíti a hétszázat.

A köztársaságban hétfőtől elindult a hatvan és hetven év közöttiek oltása, miközben Olaszországban a nyolcvan év felettiek vakcinázása még nem ért véget, a hetveneseké még el sem kezdődött.

A közel 34 ezer lakosú San Marino március elején kezdte el az oltást orosz vakcinával. Szputnyik V védőoltást több mint hétezren kaptak, közöttük az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó erők tagjai és a pedagógusok. Az orosz vakcinából már a második dózisra elegendő szállítmány is megérkezett, de San Marino további több mint 18 ezer adagot rendelt Moszkvától. A Pfizer-védőoltást pedig Izraeltől vásárolta azután, hogy Olaszországtól a vártnál kevesebbet kapott.

Keddi adatok szerint több mint kilencezren kaptak eddig oltást, több mint ötszázan második dózisban is részesültek.

MTI

Fotó: MTI

A vendéglátóipar fokozatos újranyitása a lakosság immunizáltsági szintjének függvénye
A koronavírus elleni oltási tájékoztató kampányt a lazító intézkedések által érintett egyes ágazatokra szabják - tájékoztat a kormány közleménye a június 1-je után az ország normalitáshoz való visszatérését előkészítő tárcaközi bizottság szerdai ülését követően.
Június elsejétől tervez nyitást a kormány
Júniusig legalább ötmillió állampolgár beoltását tűzték ki célul, ennek az átoltottsági szintnek az elérésétől függ a nyitás megkezdése. A hosszú hétvégén sem tekintenek el a szabályoktól.
Vakcinák ezrei várnak beadásra Szatmárban
Vakcinák ezrei várnak beadásra Szatmár megyében: a tizenöt oltási központból mindössze kettőben kell várakozni, a többi oltóponton szinte azonnal lehet regisztrálni és időpontot foglalni. A hivatalos adatok szerint megyénkben a napi oltási kapacitás 1904.
Cookie