×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Sárga a megye, sárga Szatmárnémeti is

2021.09.13 - 20:09
Megosztás:
Sárga a megye, sárga Szatmárnémeti is
Fotó: Gönczy Tamás
Színesedik a megye: 15 községben a vörös, hét településen — beleértve Szatmárnémetit is — pedig a sárga forgatókönyv és annak korlátozásai vannak érvényben. A kórházi ellátásra szorulók száma folyamatosan emelkedik, s a járvány kezdete óta több mint 400-an hunytak el.

Amint az várható volt, hivatalosan is besárult Szatmár megye — 2,53 ezrelékre emelkedett fertőzöttségi szintje változatlanul országszerte a legmagasabb index. De sajnos tovább döntögeti az országos rekordot a települések fertőzöttségi szintje is: a vesztegzár alá volt községek közül Tartolcé 14,83 (a korábbi 14,52-ről), Batarcsé 6,31, Bikszádé is 7,88 ezrelékre emelkedett, Komorzáné viszont jelentősen, az előző napi 8,21-ről 6,98-ra csökkent. Kányaházáé 6,73-ra (6,55-ről), Kisgércéé 10,39-re (9,65-ről), míg Turcé 8,57-re emelkedett.

E fentebbi hét, immár ominózussá vált község mellett a megyei vészhelyzeti bizottság további hét községben és egy városban léptette életbe vagy hosszabbította meg a vörös forgatókönyvet a három ezreléket meghaladó fertőzöttségi szint miatt: Avasfelsőfalu (5,15), Avasújfalu (4,63), Nagytarna (4,55), Szamosdob (3,94 az előző napi 2,95-ről), Vámfalu (3,39), Szatmárhegy (3,31), Ráksa (3,29) és Szopor (3,36 az előző napi 2,64-ről).

És nemcsak Szatmár megye, de Szatmárnémeti is besárgult: a megyeközpont indexe 2,52 ezrelékre nőtt — és szintén sárga forgatókönyves lett Szatmárpálfalva község (2,53), Szatmárudvari (2,35), Batiz (2,21), Erdőd városa (2,09) és Krasznabéltek (2,08).

Kisebb násznép, hajnali 2 órakor záróra

A sárga forgatókönyv korlátozásainak értelmében a mozi-, előadó- és koncerttermek befogadóképességük 70%-os telítettségével működhetnek, s értelemszerűen a székeken helyet foglalók számára kötelező az orrot-szájat eltakaró maszk viselése. Akár zárt térbeli, akár szabadtéri sportesemények, versenyek esetében csak a lelátók 75%-át tölthetik meg a drukkerek (kizárólag beoltottak, a fertőzésen átesettek vagy negatív tesztet felmutatók), legkevesebb 1 méteres távolságot tartva egymástól — ugyanakkor tilos 50 főnél több számára rekreációs vagy sporttevékenységet szervezni, ha a résztvevők valamennyien nem ugyanabban a háztartásban élnek.

Szabadtéri előadásokon, fesztiválokon, koncerteken és rendezvényeken szintén csak a beoltottak, fertőzésen átesettek vagy negatív tesztet felmutatók vehetnek részt, kötelezően maszkot viselve.

Esküvőkön, keresztelőkön, születésnapi partikon, egyéb családi rendezvényeken szabadtéren legtöbb 200, zárt térben legtöbb 150 személy vehet részt (a 16 évnél fiatalabbak nem számítanak bele) — illetve esküvők és keresztelők esetében zárt térben a vendégsereg létszáma maximum 400 főre emelhető, ha személyenként 2 négyzetméteres terület biztosított és valamennyi résztvevő be van oltva, átesett a fertőzésen, vagy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, negatív antigéntesztet mutat be.

A vendéglők, pizzázók, kávézók, bárok, klubok, diszkók, játéktermek és kocsmák hajnali 2 óráig tarthatnak nyitva, és befogadóképességük maximális kapacitásával működhetnek — ellentétben a beltéri medencékkel, ahol 70%-os lehet a telítettség. Az edző- és fitnesztermek is maximális befogadóképességgel működhetnek, ha személyenként minimum 7 négyzetméternyi terület biztosított — abban az esetben, ha a mozogni vágyók mindegyike be van oltva, elégséges a személyenként 4 négyzetmétert biztosítani.

Alig 150 minta, de a felük pozitív

Szeptember 13-án a közegészségügyi igazgatóság adatainak értelmében 14 412 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt jelenti, hogy az előző adatközlés óta 75 új esetet regisztráltak, és az újratesztelt páciensek közül 3-nak lett ismét pozitív az eredménye.

Jó hír és ritka alkalom, hogy többen gyógyultak ki a fertőzésből, mint amennyien megbetegedtek: 78 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, s ezzel a gyógyultak száma is átfordult egy újabb határon, elérve a 13 053-at — de sajnos az elhunytaké is meghaladta a négyszázat, 403-ra emelkedve az előző adatközlés óta: egy 70 éves női, valamint egy 79 és egy 76 éves férfi páciens a nagykárolyi, míg egy 57 éves női páciens az avasfelsőfalui kórházban vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében.

Töretlen intenzitással emelkedik az intézményes egészségügyi ellátásra szorulók száma is: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 66 fertőzöttet kezelnek, a szatmárnémeti tüdőkórházban 30, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 90, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 51 koronavírusos pácienst ápolnak — intenzív terápiás ellátásra már összesen 25 fertőzött szorul, 15-öt Szatmárnémetiben, 10-et Nagykárolyban látnak el.

Az elvégzett tesztek száma elérte a 152 099-et, vagyis az elmúlt 24 órában vasárnap lévén nagyon kevés, mindössze 150 mintát elemeztek, és ezek 52%-a lett pozitív.

Házi vagy intézményes karanténban 535-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig 712-en (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).

A közegészségügyi igazgatóság közleménye szerint az elmúlt 24 órában 58-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, s ezzel az ő számításaik szerint az oltáskampány keretében már 94 350 személyt immunizáltak Szatmárban.

Lassan ismét telítődik a nagykárolyi kórház

Egyre több oltatlan koronavírus-fertőzött beteget kezelnek a Nagykárolyi Városi Kórházban. A járvány negyedik hulláma kapcsán Kovács Jenő polgármester arra kéri a nagykárolyiakat: akik még nem tették meg, oltassák be magukat, hogy az esetleges fertőzés esetén enyhébb legyen a megbetegedés lefolyása, hiszen az egészségügyi intézmény kapacitása is véges.

„Jelenleg több mint 50 személyt kezelnek koronavírus-fertőzéssel a Nagykárolyi Városi Kórházban — a covidos intenzív terápia mind a 10 ágya foglalt. Csak az elmúlt hétvégén 20 új koronavírusos páciens került be az egészségügyi intézménybe. Kivétel nélkül mindegyikük oltatlan. Arra kérek mindenkit, hogy aki eddig még nem oltatta be magát, ne habozzon, igényelje és adassa be magának a vakcinát. Nem csak az idősebb korosztály van veszélyben, a fiatalabb generációk tagjai közül is sokan vannak súlyos állapotban. A vakcina jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy könnyebben vegyék az aktuális fertőzéshullám akadályát. Ha durvul a járványhelyzet, akkor újabb korlátozások bevezetésére, kijárási tilalomra, valamint egyes községek és régiók karanténba helyezésére is számítanunk kell” — mondta Kovács Jenő.

Szabó Kinga Mária

 

 

 

A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Több romániai koronavírusos beteget szállítanak pénteken Ausztriába és Lengyelországba
A pénteki nap folyamán több súlyos állapotban lévő romániai Covid-beteget szállítanak át ausztriai és lengyelországi kórházakba - közölte Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter.
Cookie