×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Schöntal Innovative Szövetkezet: húsmarhafarm Csanáloson

2021.11.25 - 14:17
Megosztás:
Schöntal Innovative Szövetkezet: húsmarhafarm Csanáloson
A Schöntal Innovative húsmarhafarm egy öt éve megalakult szövetkezetből nőtte ki magát.

2016-ban Csanáloson beszélgetések kezdődtek, szövetkezeti formában egy mogyoróültetvényt szerettek volna létrehozni európai uniós forrásból a helyi homokos szőlőben, melynek 80%-a parlagon hevert. Az ötlet támogatókra talált, és kialakult egy csapat, amelynek tagjaival 2016 őszén megalakult a szövetkezet 33 taggal. A kezdeti próbálkozásokat követően a tervezett mogyoróültetvény a szőlőterületek tulajdonjogainak a rendezetlensége miatt nem vált megvalósíthatóvá. A szövetkezet újratervezett, és állattartásba, pontosabban húsmarhatenyésztésbe kezdett a helyi közbirtokossági legelőn, ami szintén nagyrészt kihasználatlan volt.

2016 novemberében megvásárlásra került a szövetkezet székháza, ami a falu központjában levő jellegzetes sváb parasztház. 2017-ben megvásárolták az első 45 limousine tenyészüszőt és egy francia tenyészbikát, az állatállomány azóta közel háromszáz főre bővült, így a farm a környék legnagyobb limousine-állományává nőtte ki magát. A Közép-Franciaországból eredő limousine húsmarha kiváló szaporasági és termelési tulajdonságokkal rendelkezik. Kimagasló értéke a kiváló vágóérték, ami a kedvező hús-csont arány, a kis faggyútartalom és a jó márványozottság következménye. Kedvező tulajdonságai révén hústermelésre hasznosítják. A fajtának kiváló a legelőkészsége és a takarmányhasznosítása, ugyanakkor a szélsőséges körülményeket is jól viseli.

2018-ban saját forrásból, a tagok közös hozzájárulása által megvásárolták a község szélén lévő egykori istállófarm egy részét. Ugyancsak ebben az évben egy 186 ezer eurós EU-s pályázatot sikerült megnyerni, mely összegből mezőgazdasági gépeket vásároltak. Ezzel beindult a farmon a földművelés is, az állatok kiszolgálására. Ugyancsak 2018 decemberében vásárolták meg az első harminc darab román tarka (pirostarka) üszőt. A farmon jelenleg kétfajta marhát tenyésztenek, a fő ág a limousine húsmarha, eköré épül a gazdaság, illetve a mellékág a bălţată românească, azaz a román tarka.

A farm ugyan jelenleg nem rendelkezik biominősítéssel, viszont a kezelt legelők és kaszálók ECO-minősítéssel rendelkeznek. Nagyon fontos elv, hogy az állatok természetes körülmények között éljenek. A marhákat ridegtartásban tartják, télen-nyáron a szabadban vannak, több csoportba rendezve, a tehenek egész évben kinn vannak a természetes közegükben, legelnek, összeszedik maguknak a táplálékot, melyet jól hasznosítanak. A gazdaság jó része legelő és kaszáló, kb. 200 hektár, emellett pedig kb. 80 hektár szántóföldet is művelnek.

hirek/2021/november/25/kneho-4.jpg

Czier Attila elmondása szerint az egyik legfontosabb érv volt a megalakulásukkor, hogy rengeteg községbelinek parlagon hevert a legelője-kaszálója, és nem kapott belőle jövedelmet. A Schöntal Innovative Szövetkezet hasznosítja ezeket az egykor elhanyagolt földeket, megtermeli az állatok számára a takarmányt, a földek tulajdonosaitól bérelve a területet. „A sok parlagon hagyott föld hasznossá lett téve, jövedelmet biztosít a tulajdonosoknak, ami jó a közösségnek” — véli. A másik fontos hozadéka a farm működésének, hogy ezen földek esetében sikerült rendezni a tulajdonjogi viszonyokat, ami sok község életében fejtörést okoz. Immáron tíz alkalmazottal működik, így tehát nem utolsó szempont a munkahelyteremtés sem a községben.

Jelenleg a farmon nevelkedett állatokat hazai vágóhidakra értékesítik, de a hosszú távú cél az, hogy lehetőség legyen az állatok helyben történő levágására, s így bezáruljon a kör. Az állatok a ridegtartás által természetes közegben gyarapodnak, így kiváló minőségű a húsuk, a helyben történő vágás által a környékbeli lakosokhoz rendkívül jó minőségű és friss marhahús juthat el.

hirek/2021/november/25/kneho-2.JPG
hirek/2021/november/25/kneho-1.JPG

Ezen cél megvalósítása érdekében újabb sikeres pályázatot tudhat magáénak a Schöntal Innovative Szövetkezet, hiszen 2021 augusztusában megkapta azt a konténer vágóhidat a hozzá tartozó pótkocsival, melynek segítségével helyben tudják vágni és értékesíteni a marhákat, a tervek szerint jövő év tavaszától.

A cél a minőségi, helyi marhahúst népszerűsíteni a jövőben a közvetlen környezetünkben.

A szövetkezet bizakodva néz a jövőbe, a további sikeres fejlődés reményében, aminek egyik záloga a jó egyetértés a tagok között, „hiszen büszkék vagyunk arra, amit eddig közösen elértünk” — véli Czier Attila. (X)

Útjavítás és -építés viszi a prímet
Szatmár megye majd' minden községe készített pályázatot a Saligny-programra: a legtöbben az útjavításokat fedeznék ebből a programból, de van olyan önkormányzat is, amelyik nem rúghat labdába.
Közösen pályáznának bicikliút kiépítésére
Kerékpárút-hálózat kiépítése érdekében Településközi Fejlesztési Egyesületet (ADI) tervez létrehozni Nagykároly önkormányzata a municípium három szomszédos településével közösen.
Érkezik a költségvetés-kiegészítés
A kormány múlt heti költségvetés-kiigazítása nyomán Szatmár megyébe több mint 40 millió lej támogatás érkezik. Az alábbiakban arról kérdeztük a polgármesterek, mire fordítják a kapott összeget.
Cookie