×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Segítünk Szatmárról

2020.04.16 - 14:52
Megosztás:
Segítünk Szatmárról
Újabb civil kezdeményezés indult Szatmárnémetiben a koronavírus-fertőzés által különösen veszélyeztetettek megsegítésére.

Krízishelyzetben különösen nagy szükség van az összefogásra és a szolidaritásra. Bogdan Fuşle szatmárnémeti vállalkozó Ajutăm din Satu Mare (Segítünk Szatmárról) néven hozott létre egy Facebook-csoportot, ebben kérhetnek segítséget mindazok, akik számára az alapvető élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése is gondot okoz. A csoportnak jelenleg több mint 6500 tagja van, de a közösségi oldal mellett a 0361.406.517-es telefonszámon is igényelhető a segítség naponta 9 és 18 óra között. A segítséget felajánló civilek azt vállalják, hogy házhoz szállítják az alapvető élelmiszereket és gyógyszereket a rászorulók számára, maximálisan betartva az előírt egészségügyi intézkedéseket, a szükséges termékek árát az igénylő fizeti, a gyógyszerek és élelmiszercsomagok kiszállítása ingyenes. A kezdeményezéshez csatlakozó önkénteseket az Egészségügyi Világszervezet és a Vöröskereszt előírásainak megfelelően képezik ki, a csoport a Kolozsváron már működő, hasonló jellegű kezdeményezés mintájára fejti ki tevékenységét. A kapcsolattartás a lakóközösségeken keresztül valósul meg. A különböző területekre felelősöket jelölnek ki, akik tartják a kapcsolatot az ő területükön élő, segítségre szoruló személyekkel. A csoport együttműködik a közegészségügyi igazgatósággal, a prefektúrával, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal, a Szatmár Megyei Tanáccsal és a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel. Aki szeretne bekapcsolódni a kezdeményezésbe, és tud segíteni, az ajutamsm.ro oldalon megteheti.

 

GCS: 1490 új fertőzést igazoltak, 131 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 1490 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel.
Hétfőn kezdődik a gyerekek tesztelése
Kezdődik a gyerekek noninvazív tesztelése. Szatmár megyében kilenc oktatási intézmény kivételével az igazgatótanácsok teljes mértékben a szülőkre bízták a nyáltesztek elvégzését, melyek eredményét azonban közölni kell, akár pozitív, akár negatív.
A háziorvosok is végezhetnek majd koronavírusteszteket
Az egészségügyi minisztérium lehetőséget fog biztosítani a háziorvosoknak koronavírustesztek elvégzésére és a fertőzött betegeik kezelésére. Erről pénteken egyeztetett a Háziorvosok Országos Társaságának képviselőivel Alexandru Rafila tárcavezető.
Cookie