×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Sietniük kell az utódnyugdíjasoknak!

2020.09.17 - 07:06
Megosztás:
Sietniük kell az utódnyugdíjasoknak!
Néhány nap áll az utódnyugdíjas tanulók, hallgatók rendelkezésére, hogy a járandóság további folyósítása érdekében igazolással és nyilatkozattal bizonyítsák, továbbtanulnak ebben a tanévben.

A 16. életévüket betöltött utódnyugdíjas gyermekek kötelesek iskolalátogatási igazolást bemutatni a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztárnál a nyugdíj folyósítása érdekében — hívja fel az érdekeltek figyelmét Cristian Soponoș, az intézmény igazgatója. Az igazolást szeptember 24-ig kell eljuttatni a nyugdíjpénztárhoz — tette hozzá. Amennyiben az érintettek nem mutatnak be iskolalátogatási igazolást a 2020/2021-es tanévre vonatkozóan, a nyugdíj folyósítását az intézmény felfüggeszti.

Az egyetemista utódnyugdíjasoknak szeptember 24-ig egy saját felelősségű nyilatkozatot kell tenniük, amelyben kijelentik, hogy felsőoktatásban vesznek részt a 2020/2021-es tanévben, továbbá október 20-ig kötelesek az egyetem által kiállított igazolást bemutatni. A saját felelősségű nyilatkozat, valamint a beiskolázásról szóló igazolás hiánya maga után vonja a nyugdíj folyósításának felfüggesztését. Az igazolásokhoz kérik, csatoljanak egy nyugdíjszelvényt — ez bármelyik hónapi lehet.

„Jelenleg 827 Szatmár megyei diák és egyetemista kapja havonta az utódnyugdíjat, nekik mindenképpen be kell mutatniuk a továbbtanulást igazoló iratot, hogy továbbra is folyósíthassuk a járandóságot” — hangsúlyozta a nyugdíjpénztár vezetője. Az említett iratokat személyesen lehet letenni a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztárnál, Szatmárnémetiben, a Vasile Lucaciu sugárút 4–6. szám alatti székhelyen.

Bumbuluţ Krisztina

Nemzetközi nyugdíj: kinek jár, hogyan igényelhető?
Egyre többször kerül szóba a nemzetközi nyugdíjra való jogosultság kérdése, hiszen sok Szatmár megyei lakos dolgozott romániai munkahelyén kívül külföldön is, és elérve a nyugdíjkorhatárt a külföldön és belföldön ledolgozott munkaéveiért igényelheti a nyugdíjat.
Amit a „Covid-útlevélről” tudni kell
A beoltottak számára egy évig, jövő június 30-ig; negatív teszt esetében 24 vagy 72 óráig, míg a betegségen átesettek számára a CoronaForms platformon rögzített első pozitív SARS-CoV-2-teszt-eredménytől számított 180 napig érvényes a mától életbe lépő „Covid-útlevél”.
Véget ért az igénylési határidő
A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében értesíti az érintetteket, hogy lejárt az egységes agrártámogatási kérelmek leadási határideje.
Cookie