×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Sok a hiányosság, de igyekeznek felkészülni

2021.08.19 - 18:00
Megosztás:
Sok a hiányosság, de igyekeznek felkészülni
Nincs olyan egészségügyi intézmény, ahol ne lenne szükség még több munkaerőre Szatmár megyében / Fotó: MTI
Bár rengeteg hiányosság is van, a Szatmár megyei közkórházak igyekeznek felkészülni az újabb járványhullámra, úgy a COVID-19-ben szenvedő páciensek kezelésére, mint azokéra, akik egyéb megbetegedések miatt kerülnek kórházba — derül ki a DSP által közzétett iratból.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) közzétette honlapján azt a tervet, melyet az Egészségügyi Minisztériumhoz is benyújtott, és amelynek nyomán egy újabb COVID-hullám esetén berendezkedhetnek a megye egészségügyi intézményei a betegek ellátására. A Szatmár megyei egészségügyi hálózat felkészült a betegek ellátására, legyen szó COVID-19-ben szenvedő vagy egyéb kórokkal küszködő lakosokról — hangsúlyozza a DSP. 

Egy újabb hullám esetén a COVID-19-ben szenvedő pszichiátriai betegeket a Nagykárolyi Városi Kórház látja el, csakúgy, mint a koronavírusos kismamákat. Az intenzív terápiás kezelést igénylő koronavírusos betegeket a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban látják el, és ugyanitt kezelik a dialízisre szoruló pácienseket is. Ezek mellett minden állami kórházban — a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban, a Nagykárolyi Városi Kórházban, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban, a szatmári tüdőkórházban — elkülönítettek helyeket a koronavírusos betegek ellátására, úgynevezett „vörös zónákat”, ahol minden biztonsági intézkedést be tudnak tartani a többi beteg és az egészségügyi személyzet megóvása érdekében.

Szatmár megyei szinten a közkórházakban lévő összesen 1708 ágyból 135-öt különítenek el a COVID-19-ben szenvedő betegek ápolására egy újabb hullám esetén, ezek száma szükség esetén növelhető.  Azért, hogy a pácienseket megfelelő módon láthassák el, humánerőforrásra is szükségük lenne az intézményeknek — derül ki a rezilienciatervből.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 67 ápolóra, 10 beteghordozóra és 45 takarítóra lenne szükség, ugyanakkor 96 orvosi asszisztenst is alkalmaznának, valamint 24 orvost — 13 sürgősségi orvost, három fertőző gyermekbetegség szakorvost, három felnőtt fertőző betegség szakorvost, három fertőző betegség szakorvost a kórházon belüli fertőzéseket megelőző egységbe, valamint két járványtani szakembert. A Nagykárolyi Városi Kórháznak is szüksége lenne kisegítő személyzetre — 18 ápolóra, 10 takarítóra, egy beteghordozóra —, 28 egészségügyi asszisztensre, valamint szakorvosokra — két radiológusra, egy sürgősségi orvosra, egy háziorvosra, egy belgyógyászra, egy kardiológusra, egy neurológusra, egy szülész-nőgyógyászra, két gyermekgyógyászra, egy ortopéd-traumatológusra, egy sebészre, két intenzív terápiás orvosra, egy pszichiáterre, egy fül-orr-gégészre, egy szemorvosra és egy epidemiológusra. Az Avasfelsőfalui Városi Kórházban is szakemberhiány van, itt 39 fővel bővítenék a kisegítő személyzetet, továbbá 47 egészségügyi asszisztensre és 15 orvosra lenne szükség — egy fertőző betegségek szakorvosra, egy tüdőgyógyászra, két radiológusra, két sürgősségi orvosra, egy neurológusra, egy diabetológusra, két intenzív terápiás orvosra, három belgyógyászra és két gyermekgyógyászra. A szatmárnémeti tüdőkórháznak 18 munkatársra lenne szüksége a kisegítő személyzet körében, valamint 12 orvosi asszisztensre és négy orvosra.

Problémák Nagykárolyban

Egyetlen radiológusa sincs jelenleg a Nagykárolyi Városi Kórháznak, a radiológiai, képalkotó kivizsgálásokat telemedicinában végzik, ami hatalmas problémát okoz a COVID-19-ben szenvedő páciensek ellátásakor. A munkaidőn túl igényelt laboratóriumi vizsgálatokat a személyzet végzi, ilyenkor behívják őket az intézménybe. Bár három ügyeleti vonalat — szakorvosi, sebészeti, gyermekgyógyászati — hagytak jóvá a nagykárolyi intézményben, a gyermekgyógyászok hiánya miatt ez utóbbi nem működik — sorolja a dokumentumban a közegészségügyi igazgatóság. Az intenzív terápiás részlegen csupán két szakorvos dolgozik, így ők nem tudnak ügyeleti vonalat fenntartani. A járvány első évében, 2020 októberétől mostanáig a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház kiküldött intenzív terápiás szakemberei végzik folyamatosan ezt a feladatot. A DSP azt is megjegyzi, hogy a hatalmas munkaerőhiány miatt a legtöbb osztály működése nem optimális — mint ahogyan korábban cikkünkben is felsoroltuk, 78 alkalmazottra lenne szükségük, ebből 57 orvos-egészségügyi.

A nagykárolyi kórház épülete rendkívül megnehezíti azt, hogy el tudják különíteni a koronavírusos és az egyéb betegségekben szenvedő pácienseket: az egy tömbből álló, földszinttel és hat emelettel rendelkező épületnek egy központi zónája van, ahol a lépcsőház és a liftek is elhelyezkednek, ráadásul az intenzív terápiás osztály a hatodik emeleten van, amit a központi lifttel lehet elérni.

Gond volt az oxigénnel Avasfelsőfaluban

Az Avasfelsőfalui Városi Kórházban három ügyeleti vonal fejt ki tevékenységet 14–7 óra között. A munkaerőhiányt itt is mindenképp orvosolni kell, hogy egy új járványhullám esetén meg lehessen oldani a sürgősségi ellátást, illetve a COVID-19-ben szenvedő betegek felvételét.
Amint az a közegészségügyi dokumentumból kiderül, tavaly október-december között, amikor a COVID-19-ben szenvedő betegek száma a 85-öt is elérte a kórházban, az oxigénraktár tartalékai nem voltak elégségesek a páciensek ellátására, így az 50 kilométerre lévő szatmárnémeti raktárból kellett az avasi térségbe szállítsák az oxigént, úgy, hogy a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház lemondott erről.

Elavult hálózat Bikszádon

A bikszádi tüdőgondozó épületének elektromos hálózata rendkívül régi, leromlott állapotú. A vezetékek és a szigetelés rossz állapota miatt nem felelnek meg a jelenlegi követelményeknek és a fogyasztási igényeknek. A túlterheltség miatt sokszor csökken a feszültség az intézményben — írja a közegészségügy. Azért, hogy a betegek ellátása megfelelő körülmények között történhessen, komoly felújítási munkálatokra van szükség, amelyeknek a projektjei jelenleg folyamatban vannak. A bikszádi épület vízvezeték-, fűtés- és elektromos rendszerének cseréje a tervek szerint nagyjából 5,3 millió lejes költséggel fog megvalósulni, a szennyvízcsatorna-rendszer munkálatainak költségét 1,1 millió lejre becsülték, míg a szatmári tüdőkórház esetében a munkálatok értéke megközelíti a 600 ezer lejt áfa nélkül.

Bumbuluţ Krisztina

Egyre kevesebben oltakoznak
Míg akár csak egy héttel korábban is bőven meghaladta a napi ezer főt az oltakozók száma, a járványgörbe laposodásával fokozatosan lanyhul az érdeklődés az immunizálás iránt.
Módosítások nélkül elfogadta a kormány a CNSU javaslatait
Módosítások nélkül fogadta el a kormány az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) határozatát az új járványügyi szabályokról és a veszélyhelyzet meghosszabbításáról - jelentette be szerdán Raed Arafat.
Romaşcanu: a nézőtéri kapacitás felének a kihasználásával lehet előadásokat tartani
Ezentúl a terem 50 százalékos kihasználtsága mellett lehet színházi előadásokat és koncerteket tartani az eddigi 30 százalék helyett - újságolta a szerdai kormányülés után Lucian Romaşcanu művelődésügyi miniszter.
Cookie