×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Sok édességet fogyasztanak a gyerekek

2021.09.23 - 18:00
Megosztás:
Sok édességet fogyasztanak a gyerekek
Nem csak a szülők étkezési szokásai, de iskolai végzettségük is jelentősen befolyásolja a gyermekek étkeztetését (Fotó: freepik.com)
A tizennégy év alatti gyerekek 65 százaléka naponta fogyaszt édességet, derül ki egy friss felmérésből, melyben a szülők fele azt is beismeri, ad felvágottat és csipszeket csemetéinek. A szülők iskolai végzettsége befolyásolja a gyermekek étkeztetését.

A gyerekek és szülők étkezési szokásait vizsgáló felmérés rávilágít, hogy a 14 év alatti gyerekek 65 százaléka naponta eszik édességet. A felmérésben részt vevő szülők 43 százaléka állítja, hogy ad édességet (csokoládét, süteményt, nápolyit stb.) gyerekének. 
„A gyerekek életkorát figyelembe véve aggasztó, hogy a 4 és 6 év közötti gyerekek szüleinek 60 százaléka ad édességet csemetéjének” — írják a kutatás készítői. A megkérdezettek válaszaiból kiderül, hogy a szülők 65 százaléka naponta egyszer, míg 22 százalékuk 2–3-szor ad édességet a gyereknek, írja az edupedu.ro, rávilágítva arra is, hogy az alacsony jövedelemmel rendelkező családok (49%) körében nagyobb az édességfogyasztási hajlam. 
A felmérés rámutat arra, hogy a megkérdezett szülők 62 százaléka aktívan részt vesz a gyermeke étkezési szokásainak kialakításában, s leginkább a nők (75%) veszik ki aktívabban a részüket ebből a tevékenységből, míg a férfiak 49 százaléka mondta, hogy szerepet vállal ebben. Ugyanakkor a három év alatti gyerekek esetében a szülők 72 százaléka jelentős figyelmet szentel az étkezésre, étkeztetésre. 
A válaszadók 43 százaléka mondta, hogy gyermeke hetente egyszer vagy gyakrabban iszik szénsavas üdítőt, s alig 6 százalékuk állította, hogy csemetéjük naponta fogyaszt szénsavas üdítőitalt. A szénsavas italokat fogyasztók 14 százaléka azt vallja, hogy gyerekük a víz helyett, hidratálás miatt fogyasztja ezeket az italokat. 
Optimizmusra adhat okot, hogy 10-ből kilenc szülő állítja, hogy gyereke rendszeresen reggelizik, azonban a nehéz helyzetben lévő családok ötöde vallotta be, hogy nem tud reggelit biztosítani a gyereknek mindennap. A 7 és 14 év közötti gyerekek szüleinek 8 százaléka mondja, hogy csemetéjük nem vagy csak nagyon ritkán reggelizik. 

Sok a sós nasi

Arra a kérdésre, hogy milyen típusú ételt szoktak gyerekeiknek adni, a szülők 52 százaléka a ropikat, csipszeket, 49 százaléka pedig a felvágottakat, virslit említette. A felmérésben résztvevők 41 százaléka mondja, hogy szinte mindig tart otthon édességet, 31%-a félkész ételeket és 19%-a szénsavas üdítőitalokat. A gyereknek adott fő élelmiszerek a gyümölcsök (69%), a házi készítésű ételek (68%), tejtermékek (63%), müzlik (60%) és a friss zöldségek (58%), ugyanakkor 10-ből 3 szülő állítja, hogy gyermeke nem eszik friss zöldséget mindennap. 
A válaszadók 52 százaléka elismeri, hogy gyerekük hetente egyszer vagy annál is gyakrabban eszik feldolgozott élelmiszereket, míg 9 százalékuk naponta ilyen élelmet fogyaszt. A négy év feletti gyerekek esetében nő a készételek fogyasztásának aránya, mint ahogy az alacsony jövedelműek esetében is népszerűbbek ezek az ételek, a válaszadók 56 százaléka ugyanakkor elismeri, hogy a készételek egészségtelenek. A szülők 12 százaléka állítja, hogy gyerekük a friss élelmiszerek helyett fogyasztja előszeretettel a készételeket. 

A szülők mintáját követik

A válaszok elemzéséből kiderül, hogy a szülők alig 35 százaléka gondolja úgy, hogy többnyire egészséges étkezési szokásokat alakított ki, míg alig 7 százalék ismeri el, hogy egészségtelenül étkeznek. A szülők 51 százaléka gondolja, hogy gyerekei egészségesen étkeznek, és alig 5 százalékuk úgy, hogy egészségtelenül. A felmérésben részt vevő szülők 69 százaléka úgy ítéli meg, hogy az ő étkezési szokásai befolyásolják gyermeke étkezési szokásait, ám ezt a szegmenst is jelentősen befolyásolja a szülők iskolai végzettsége. A felmérést a Reveal Marketing Research készítette a Plan B Szociális Felelősségért Egyesület és a romániai Kaufland felkérésére augusztus 25. és szeptember 5. között.

Sógor Beáta

Felmérés: a romániai gyermekek felét fizikailag bántalmazzák a szüleik
Két romániai gyermekből egyet vernek a szüleik, 18 százalékuk éhesen fekszik le, 5 százalékukat fizikailag bántalmazzák az iskolában, és sűrűsödnek az ellenük elkövetett szexuális visszaélések - derül ki a Mentsük meg a gyermekeket romániai szervezetének hétfőn ismertetett elemzéséből.
A Mikulás várja a gyerekeket
Szatmárnémeti ünnepi fénybe öltözött, a központi parkban, a Vasile Lucaciu szobor előtt megjelent a Mikulás-ház a gyerekek (és nem csak) nagy örömére.
Gyermekorvosok a Covid-oltásról
Nemsokára kezdődhet Európában az 5–11 év közötti gyermekek koronavírus elleni oltási kampánya. Ennek okán gyermekorvosok készítettek összefoglalót, és több fontos kérdésre is választ adtak.
Cookie