×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
12 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Sok munkájuk volt a fogyasztóvédőknek

2021.03.16 - 19:00
Megosztás:
Sok munkájuk volt a fogyasztóvédőknek
Tematikus és szúrópróbaszerű ellenőrzésekből is bőven végeztek tavaly a fogyasztóvédelmi ellenőrök / Fotó: Agerpres
A fogyasztóvédelem a pandémia miatt kibővült feladatai mellett is igyekezett megvédeni a hazai fogyasztókat, rengeteg ellenőrzést végeztek a szakemberek, és sok veszélyes terméket kiszűrtek.

A koronavírus komoly többletterhet rótt a fogyasztóvédelmi intézményrendszerre is. A hatóság fokozta jelenlétét az online térben, célzott vizsgálatokkal ellenőrizte többek között a maszkok és kézfertőtlenítők kínálatát — derül ki Valentin Breban, a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal (OPC Satu Mare) ünnepi, a fogyasztóvédelmi világnap (március 15.) alkalmából lapunkhoz is eljuttatott közleményéből. 

A 2020-as esztendő során 12 százalékkal több bejelentés érkezett országszerte a fogyasztóvédelmi felügyelőkhöz, mint egy évvel korábban; pontosan 99 083 petíciót regisztráltak. A tizenkét hónap alatt ugyanakkor 83 644 célzott vizsgálatot is végeztek a felügyelők, mintegy 40 ezer kereskedelmi egység került górcső alá. Nem maradtak szankciók nélkül azok, akik megszegték a fogyasztóvédelmi szabályokat, hiszen 92,2 millió lej értékben róttak ki büntetést.

Tavaly 43 tematikus ellenőrzést is végeztek, minden megyében, amelyek során 23 ezer kereskedelmi egységben vizsgálódtak a fogyasztóvédelmiek. Nagyon rosszul szerepeltek a vállalkozások: az ellenőrök 58 százalékuk esetében fedeztek fel különböző szabálytalanságokat, amikért 39,66 millió lej értékben szabtak ki pénzbírságot, ugyanakkor 63,72 millió lej értékben tartottak vissza értékesítés alatt álló termékeket.

Az elmúlt esztendőben több mint 35 millió maszkot ellenőriztek a fogyasztóvédelem ellenőrei, közel 20 millió lej értékben; ami viszont még aggasztóbb, az az, hogy 32 millió maszk esetében figyeltek fel szabálytalanságra. Időszakosan leállították mind a 32 millió maszk forgalmazását, és 12 millió lej értékben róttak ki büntetést ezek forgalmazóira. A legtöbb esetben sikerült orvosolni a problémát, hiszen sok maszk esetében például a csomagoláson lévő információk voltak elégtelenek, így végül csak 725 448 maszkot kellett teljesen kivonni a forgalomból, 3 millió lej értékben.
A nem élelmiszer jellegű termékek riasztási rendszerén (RAPEX) keresztül 41 riasztást adott ki a hazai fogyasztóvédelem, ezek közül nagyon sok a nem szabványos maszkokra vonatkozott — derül még ki a közleményből.

Amennyiben az idei esztendő során bármilyen problémát észlelnek a szatmáriak, amelynek megoldása a hivatal hatáskörébe tartozik, akkor érdemes felkeresni a fogyasztóvédelem Szatmár megyei kirendeltségét Szatmárnémetiben, a Gheorghe Lazăr utca 3. szám alatt, de tárcsázni lehet a 0261.736.240-es telefonszámot, illetve e-mailben is meg lehet keresni a felügyelőket a reclamatii.satumare@anpc.ro címen.

Bumbuluţ Krisztina

Kevesebb egyedül hagyott gyerek
Országszerte 16,4 százalékkal, Szatmár megyében pedig ennél is jelentősebb mértékben, közel harmadával csökkent azoknak a gyermekeknek a száma, akik szülője külföldön dolgozik.
Romániában az átlagos órabér harmada az uniós átlagnak
Romániában sokat fejlődtek a bérek az uniós csatlakozás óta, de az átlagos órabér még kevesebb mint harmada, a dolgozói szegénység pedig majdnem kétszerese az európai uniós átlagnak - mutatott rá a munka ünnepe alkalmából írt Facebook-bejegyzésében szombaton Raluca Turcan munkaügyi miniszter.
Hátrányosan érintette a pandémia a gyerekeket
A pandémia a meghozott elszigetelődési intézkedések által súlyosbította a gyerekek pszichológiai problémáját és a gyermekbántalmazást, derül ki a Gyerek Telefonja Egyesület sajtóközleményéből. A bántalmazottak többsége lány — jelentették.
Cookie