×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
13 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Sokallják a tervezett parkolási díjszabást

2021.02.27 - 10:27
Megosztás:
Sokallják a tervezett parkolási díjszabást
Továbbra sem tudni, mennyiért bérelhetnek majd parkolóhelyet a nagykárolyiak / Fotó: Facebook/Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal
A nagykárolyi döntéshozóknak a fizetéses parkolási stratégia keretében tervezett díjszabásokról is voksolniuk kellett a tegnapi ülésen, és végül elutasították a határozattervezetet. A Nemzeti Liberális Párt tanácsosai a tarifák csökkentését javasolták.

A pénteken megtartott tanácsülésen Nagykároly Helyi Tanácsának tagjai elfogadták a Gróf Károlyi Idegenforgalmat Népszerűsítő Központ, a Carei Trans Bus Kft., a Pieţe-Parcări Kft., valamint a Nagykárolyi Városi Kórház tavalyi évi végrehajtott költségvetését.

Ezek mellett további kilenc határozattervezetről is döntést hoztak a gyűlés keretében. Kisebb nézetkülönbség alakult ki a liberális frakció képviselői és az alpolgármester között. A hamarosan bevezetésre kerülő fizetéses parkolási rend kapcsán a PNL tanácsosai ugyanis azt igyekeztek kihangsúlyozni, hogy szerintük magasak a parkolási rendszer stratégiájában javasolt parkolási díjak.

Mint mondták, a magánszemélyek esetében a lakóhelyhez tartozó éves parkolási bérlet 180 lejes díjszabását 130 lejre kellene csökkenteni, míg cégek, jogi személyek esetében a javasolt 360 lejt is módosítani kellene, mégpedig 260 lejre. Ugyanakkor a városi parkolás esetén is módosítást javasoltak a díjszabás tekintetében: egy óra köztéri parkolás díja a kijelölt 4 lej helyett inkább 3 lej legyen!
Keizer Lajos alpolgármester az eredeti határozattervezet mellett szólalt fel. Mint mondta, a liberális tanácsosok javaslata nem több egyszerű populizmusnál.

„A parkolási stratégiát bemutató javaslatban szereplő 180 lejes összeg egy család részére 15 lejes kiadást jelent egy hónapra, illetve 50 banit egy napra. Én arra biztatnám a tanács tagjait, hogy a korábban elfogadott, eredeti határozattervezetben szereplő összeget fogadják el” — mondta az alpolgármester.

A liberális térfélről érkező javaslat indoklásaképpen Dan Bontea tanácsos elmondta, hogy a nagyobb városokban alkalmazott díjszabásokkal összehasonlítva vélték úgy, hogy ez az összeg magas. Nagyvárad esetében magánszemély egy évre 130 lejért válthat parkolóhelyet, míg ismeretei szerint Kolozsváron az éves parkolási bérlet 50 lejbe kerül. Kovács Jenő polgármester is ugyanazon a véleményen volt, mint az alpolgármester.

„Én is úgy gondolom, hogy itt pusztán populista felszólalásról van szó, nem egyébről. A parkolásért felelős cég keretében alkalmazzuk majd azokat a személyeket, akik a létrehozandó lakóegyesületekért felelnek. Ez további plusz költséget jelent a városnak. Mintegy négy éven belül ugyanis a nagykárolyi tömbházlakásokat szeretnénk hőszigetelni. Ezt a beruházást pályázati pénzből finanszíroznánk. Azonban a pályázati lehetőség első számú kritériuma az, hogy megalakuljanak a lakóegyesületek” — mondta a polgármester.

A Nagykárolyban bevezetésre kerülő fizetéses parkolási rendszer stratégiai alkalmazására vonatkozó határozattervezetet végül elutasították, nem lett meg a jóváhagyáshoz szükséges szavazattöbbség.

SZFÚ

Trichinellózisvizsgálat
Hétvégén is elvégeztethető a trichinellózisvizsgálat, az ellenőrzésre szánt húsmintákat ma Szatmárnémetiben a Szamos-piacon, Nagykárolyban pedig az élelmiszerpiacon található ellenőrzőponton lehet bevizsgáltatni 8 és 13 óra között, a vizsgálatra emellett állategészségügyi magánkabinetekben is van lehetőség.
Nem aszfaltoznak a 19-esen
Március végére ígérte Adrian Cozma parlamenti képviselő (PNL), hogy lezárul a Sárközújlak és Avasújváros közötti útszakasz javítására kiírt licit. Már kellene hogy dolgozzanak, de semmi.
A PNL kéri a jogi bizottságtól, vizsgálja meg Diana Şoşoacă magatartásbeli kisiklásait
A szenátus házbizottsága továbbította kedden a jogi bizottságnak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) felsőházi frakciójának igénylését, amelyben Diana Şoşoacă szenátor "magatartásbeli kisiklásainak" megvizsgálását követelik.
Cookie