×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
3 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Sorin Cîmpeanu: a közismert helyzetektől eltérő esetekben is felfüggeszthető az oktatás az iskolákban

2021.10.11 - 18:00
Megosztás:
Sorin Cîmpeanu: a közismert helyzetektől eltérő esetekben is felfüggeszthető az oktatás az iskolákban
A közismert helyzetektől eltérő esetekben is dönthetnek az iskolák az online oktatásra való áttérésről - közölte hétfői sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu emlékeztetett arra, hogy a tanügyi és az egészségügyi tárca közös rendelete két általános szabályt ír elő a jelenléti oktatás felfüggesztésére. Az első szerint online oktatásra tér át az az iskolai osztály, amelynek valamelyik tanulóját megfertőzte a koronavírus. A második szabály szerint az egész iskolát bezárják, ha a tanintézet osztályainak legkevesebb felében vannak fertőzéses esetek.

A tanügyminiszter tájékoztatása szerint a jogszabály lehetőséget ad az iskoláknak arra, hogy a fentiektől eltérő helyzetekben is az online oktatásra való áttérésről döntsenek. Magyarázata szerint megtehetik ezt a lépést akkor is, ha az adott településen igen magas a fertőzöttségi ráta, vagy a tanintézetben sok a fertőzött pedagógus. 'Maguk az iskolák ismerik a legjobban a saját helyzetüket' - jegyezte meg.

Sorin Cîmpeanu elmondta, a jelenléti oktatás felfüggesztésére a tanfelügyelőségtől kell engedélyt kérniük az iskoláknak. 'Felvettem a kapcsolatot a tanfelügyelőségekkel, és számuktól függetlenül valamennyi kérést jóvá fogják hagyni' - szögezte le a tárcavezető.

Hozzátette, határozottan elítéli azt a 'kis számú' iskolaigazgatót, aki nem érti meg, hogy övé a döntés felelőssége, és arra vár, hogy a minisztérium valamennyi helyzetre érvényes, központosított szabályokat hozzon. 'Központosított döntéseket márpedig nem hozhatunk, mert az ország 17.632 iskolájában eltérő helyzetek alakulnak ki' - jelentette ki Cîmpeanu.
AGERPRES

Több ösztöndíj az iskolásoknak
A szatmárnémeti tanács döntés értelmében 7 teljesítményalapú ösztöndíj, 2955 érdemösztöndíj, 15 tanulmányi ösztöndíj és 516 szociális ösztöndíj kerül kiosztásra idén.
Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
GCS: 1377 új fertőzést igazoltak, 106 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közlése szerint az utóbbi 24 órában 1377 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 106 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Cookie