×
2020. 07 11.
Szombat
Nóra, Lili
31 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Sport

Stahl Katalin is a Halhatatlanok Csarnokában

2019.09.13 - 11:45
Megosztas :
 • Stahl Katalin is a Halhatatlanok Csarnokában

  Vitathatatlan érdemei elismeréseként, halálának tizedik évfordulójához közeledve Stahl Katalin is bekerült a vívó sportág hírességeinek a csarnokába. 

  Méltó helyet kap a világ legjobb és legelismertebb vívói között a szatmárnémeti Stahl Katalin: a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) végrehajtó bizottsága legutóbbi gyűlésén döntötte el, hogy az egykori világbajnok és olimpiai érmes tőrvívót felvegyék a Halhatatlanok Csarnokába (Hall of Fame).

  A szatmári – és egyben a romániai – vívósportág emblematikus alakjának a neve így örökre be lesz vésve a sportág történelemkönyvébe, ugyanis teljesítménye és munkássága révén nagy szolgálatot tett a vívás népszerűsítésében és fejlesztésében.

  Kati néni az immár világhírű szatmári vívóiskolából származott. A világ- és olimpiai bajnokságokon érmes sportolókat „termelő” szatmári iskola egyik „megálmodója” Csipler Sándor nevelte Jencsik Katalint is, aki a házasság után felvette férje vezetéknevét. Egyébként Stahl Istvánhoz is közel áll a sport, hiszen a Szatmári Friss Újságnál is évtizedeken keresztül szerkesztette és vezette a sportrovatot.

  Kati néni 1964-ig volt a Szatmárnémeti Unio tőrvívója, majd a Steaua Bukaresthez igazolt. 1980–84 között tért haza az Unio SK-hoz, itt fejezte be sportolói pályafutását. 2002-ig a Szatmárnémeti SK edzőjeként dolgozott, és tanítványai között volt többek között a lánya, Krisztina, aki pályafutása során Európa-bajnoki aranyérmet szerzett, illetve pástra lépett a pekingi olimpián is.

  Aktív sportolóként Kati néni 1975-ben Budapesten világbajnoki aranyérmet szerzett, a román női tőrvívócsapattal 1968-ban Mexikóvárosban, majd négy évvel később Münchenben is olimpiai bronzérmet szerzett. Ugyancsak a csapattal lett világbajnoki ezüstérmes 1965-ben és 1970-ben, bronzérmet szereztek 1967-ben, 1973-ban, 1974-ben, 1975-ben és 1977-ben. 1966-ban egyéni világbajnoki bronzérmet nyert Moszkvában.

  Meg kell említeni ugyanakkor azt is, hogy az 1972-es olimpiai bronzérmes csapatot és az 1973-as, 1974-es, 1975-ös és 1977-es vb-bronzérmes csapatot két szatmári tőrvívó alkotta, ugyanis Kati néni mellett ott Ardeleanu Zsuzsanna is.

  A honi szövetség Sportmesteri Kiválósági címmel tüntette ki az egykori kiváló tőrvívót, 2006-ban pedig Ilyés Gyula, Szatmárnémeti akkori polgármester díszpolgári címmet adományozott neki.

  Stahl Katalin 63 éves korában, 2009-ben hunyt el, Szatmárnémetibe helyezték örök nyugalomra. Tiszteletére Stahl Katalin Emléktorna névre keresztelték Románia legnagyobb kadett korosztályos női tőrversenyét, az európai körversenyt, amit minden év februárjában rendeznek, és ahol Kati néni férje és lánya a legjobb szatmári sportolót is díjazza.

  Stahl Katalin a második szatmári sportoló, akit az egyik legrangosabb elismerésben részesített egy szakági nemzetközi szövetség. Az első az egykori kiváló tőrvívó Kuki Péter volt.

  A romániai vívás ugyanakkor a nyolcadik egykori sportolójával büszkélkedhet a FIE hírességinek a csarnokában: korábban még Laura Badea, Mihai Covaliu, Ioan Pop, Orbán Olga, Ana Pascu és Szabó Réka neve lett aranybetűkkel bevésve a történelemkönyvbe.

  A FIE végrehajtó bizottságának szeptember 12-i gyűlésén egyébként az orosz Valentina Sidorova, az olasz Andrea Cipressa, a magyar Fenyvesi Csaba és a szatmári Stahl Katalin lett felvéve a Halhatatlanok Csarnokában a sportolói kategóriában, míg a vívócsalád kategóriában a cseh Frantisek Jandát illeték az elismeréssel. A jegyzőkönyvet egyébként a FIE elnöke, Aliser Uszmanov írta alá.

  Pesek Attila

  Cookie