×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Szakkollégiumot indít jogászhallgatóknak Kolozsváron a Sapientia egyetem és a református egyház

2018.03.29 - 15:22
Megosztás:
Szakkollégiumot indít jogászhallgatóknak Kolozsváron a Sapientia egyetem és a református egyház

Szakkollégiumot indít Kolozsváron jogászhallgatói számára a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem az Erdélyi Református Egyházkerülettel összefogva - jelentették be a két intézmény képviselői egy kolozsvári sajtótájékoztatón csütörtökön.

A Collegium Iuridicum számára a református egyház vásárolt meg egy ingatlant Kolozsvár belvárosában, amelyben az őszi tanévkezdésig 20-25 diák befogadására alkalmas otthont, tantermet, közösségi teret és könyvtárat alakítanak ki. Amint Ballai Zoltán, az egyházkerület tanácsosa elmondta: a 600 négyzetméteres ingatlan megvásárlása és felújítása szerepelt abban a csomagban, amelyre jelentős támogatást kapott az egyházkerület a magyar kormánytól.

Tonk Márton, a Sapientia kolozsvári karának dékánja elmondta: a budapesti Igazságügyi Minisztérium támogatásával már három éve elindították a Moór Gyula Programot, mely intenzív felkészítő a bírói, illetve ügyészi, valamint ügyvédi kamarai felvételire készülőknek. Ez a program teljesedik ki a szakkollégium beindításával. Úgy vélte: a szakkollégiummal a Sapientia olyan lehetőségeket tud nyújtani a jogászhallgatóinak, amelyeknek nincsen párja a romániai egyetemeken.

Veress Emőd, az egyetem jogi tanszékének vezetője elmondta: azt követően, hogy 1959-ben megszűnt a kolozsvári Bolyai Egyetem és a kolozsvári magyar jogászképzés, az erdélyi magyarság csaknem kiszorult a román igazságszolgáltatási rendszerből. Míg Románia lakosságának 6,5 százaléka magyar nemzetiségű, a romániai ügyészek és bírák karában 1,2 százalékos a magyarok részaránya. Az oktató szerint az 1989 utáni kedvezőbb feltételek is csak arra voltak elegendők, hogy a statisztika ne romoljon tovább. Hozzátette: a szakkollégium a változást kívánja elősegíteni.

Veress Emőd tájékoztatása szerint a szakkollégiumban az egyetem legjobb jogászhallgatói számára biztosítanak majd ingyenes lakhatást, cserében viszont a bentlakóknak szakmai többletfeladatokat kell ellátniuk. Az oktató elmondta: az épületben olyan könyvtárat hoznak létre, amelynek a nyugat-európai polgári jogi, büntetőjogi és alkotmányjogi szakirodalma páratlan lesz Romániában.

Az MTI kérdésére Veress Emőd elmondta: mivel a jogászi szakma erősen kötődik a nyelvhez, a beszédkészséghez, az egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy diákjai román nyelvi környezetben is megállják a helyüket. A Sapientia jogászképzésén a tárgyak egy részét románul tanítják, de az egyetem a románul tanított tárgyakhoz román és magyar nyelvű jegyzeteket is készített.

"Az egyetem azért jött létre, hogy itthon maradjanak és itthon boldoguljanak a fiatalok. Ehhez pedig kell a román nyelvtudás" - tette hozzá Tonk Márton dékán.

 

Cookie