×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
10 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Nagykároly

Szakmát, munkahelyet kínálnak a fiataloknak

2019.06.23 - 11:51
Megosztas :
 • Szakmát, munkahelyet kínálnak a fiataloknak

  Június 24–26. között zajlik az ősszel induló szakmunkásképző osztályokba való beiratkozás. Gindele Imrét, a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Műszaki Líceum igazgatóját kérdeztük ennek kapcsán.

  Hétfőn, kedden és szerdán lehet beiratkozni a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Műszaki Líceum képzéseire. A június 24–26. közötti első szakaszban azok is jelentkezhetnek a képzésre, akik nem vettek részt a nyolcadikosoknak meghirdetett képességfelmérőn, avagy nem teljesítették azt. A korábbi évekhez viszonyítva kevesebb időt tudtak arra szánni, hogy elmenjenek minden iskolába, hogy tájékoztassák az érdeklődőket. Mint az igazgató indoklásként kifejtette, nagyon hosszú volt a tanév, leginkább a gyűlésekről szólt, s nem jutott idő a lehetőségek ismertetésére. Ennek ellenére bízik abban, hogy a szülők, a diákok nem ülnek fel üres ígérgetéseknek, azokra a szakokra jelentkeznek, amelyek valós tudást biztosítanak a fiataloknak és egész konkrétan munkalehetőséget. „Olyan beiskolázási tervet próbáltunk összeállítani, amely megfelel Nagykárolynak és vidékének, amely megfelel a piaci elvárásoknak” — tudatta. Természetesen duális rendszerű képzést is indítanak, a többi között a Polipol Mobila és a Steiger Kft.-vel is. Hogy ezekben az osztályközösségekben részt vehessenek a diákok, a vállalkozások feltételeket szabhatnak. Mint az igazgató mondta, ettől nem kell megijedni, hiszen az egészségügyi alkalmasságot vizsgálják, majd logikai tesztet kell elvégezniük a jelentkezőknek, illetőleg beszélgetniük a cégek képviselőivel. „A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva elmondhatom, hogy annak a gyereknek, aki tényleg meg akarja tanulni az adott szakmát, sikerülni fog ez a felmérő” — nyomatékosította.

  Jelenleg is zajlik az oktatás a szakmunkásképzőben… Az iskolaigazgató ennek kapcsán kifejtette, hogy vélhetően ezen az áldatlan helyzeten a következő tanévre változtatnak, és már nem fog augusztusig elnyúlni a tanév. Áldatlan helyzetet eredményez az, hogy például a tizedikes diákoknak augusztus 3-án van az utolsó tanítási napjuk. „Számukra jó hír, hogy jövő évtől miniszteri rendelet alapján 37 hetes lesz az iskola, és nem 41, mint jelenleg. Hogy ez miért jó? Hát miért is fejezi be az elméleti képzésen részt vevő gyerek az iskolát június közepén, és a szakmunkásképzősnek még másfél hónapja van hátra? Ez nem jó állapot. Talán nincs is rá máshol példa Európában” — részletezte, s beszámolt róla, hogy legalább kompromisszumos megoldás született, és ennek megfelelően jövőre már némileg rövidebb lesz a tanév a szakmát tanulók számára is.

  Az iskolavezető érdeklődésünkre elmondta, hogy a tanintézmény diákjainak egy része jelenleg is praktikázik, de értelemszerűen nem mindannyiuk. Több cégnél is elkezdődtek már a szabadságolások, nem zajlik teljes fokozaton a termelés, és egyébként sem lehet azt megszervezni — és talán nem is lenne helyes —, hogy egyszerre töltse le mindenki a gyakorlati képzésre szánt idejét.

  Megyeri Tamás Róbert

   

  Cookie