×
2020. 07 04.
Szombat
Ulrik
26 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Programajánló

Szamosháti Fesztivál lesz Egriben!

2019.08.01 - 14:57
Megosztas :
 • Szamosháti Fesztivál lesz Egriben!

  Szamosháti ízek, gyermekolimpia és –tűzoltóverseny, könyvbemutató, habparty, kisvonatozás, jóízű beszélgetések, Happy Gang és Homonyik Sándor várja az Egribe érkezőket vasárnap.

  Augusztus 4–én, vasárnap ismét egybehívják a Csűry-féle szamosháti régióban jegyzett települések lakóit Egribe, az immár harmadik alkalommal megszervezett Szamosháti Fesztiválra. A kétség kívül hagyománnyá értett találkozó egyrészt főhajtás a község szülötte, a neves nyelvész, Csűry Bálint, a Szamosháti szótár összeállítója emléke előtt, másrészt lehetőséget teremt egymás hagyományainak, a települések szokásainak megismerésére, ezzel is átlépve és eltörölve az őket elválasztó, különféle határokat — az idei találkozón pedig a gyerkőcöké lesz a főszerep.

  A rendezvény startja 9 órakor dördül el a Szamosháti főzőversennyel, 11 órakor kezdődik az ünnepi istentisztelet a református templomban, majd Csűry Bálint szobránál helyezik el a megemlékezés koszorúit. Ezt követően a fesztivál már fő helyszínen, a focipályán folytatódik: a gyerkőcöket arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, íjászkodással, Aqua Manó– és fantasztikus habpartyval várják — utóbbiba persze belehabozhatnak a felnőtteknek nevezett nagyra nőtt gyermekek is, akárcsak a településen végigguruló kisvonatozásba is. A kulturális műsor 14 órakor kezdődik, természetesen néptánccal — az egri Csodaszarvas és a Szamoshát Néptánccsoport ropja, majd a település díszpolgárának, Kis Kálmánnak Megírni az igazságot című, Egri történelméről és neves személyiségeiről szóló könyvét mutatják be, 15 órától pedig Marosán Csaba kolozsvári színművész az irodalom humor-gyöngyszemeivel támad a rekeszizmokra. A fesztivál hivatalos megnyitója 16 órakor kezdődik, s a köszöntőbeszédeket követően Horea Someşan folkénekes szórakoztatja az egybegyűlteket, aztán 17.30–tól startolnak a nap legérdekesebb és szórakoztatóbb megmérettetései: a Gyermekolimpia és a Gyermektűzoltó-verseny — zsákban futással, karikadobálással, talicskatologatással, kötélhúzással, D-csövek gurításával – csatlakoztatásával és vízsugárral való célba lövéssel. Az izgalmak gőzkieresztéseként 19 órától a püspökladányi FÉK együttes retró popslágerekkel alapozza a hangulatot, aztán 20 órától Magyarország egyik legsikeresebb popegyüttese, a Happy Gang kér egy kulcsot a fesztiválozók szívéhez, de nem marad el az örökzöld olasz világsláger magyar változata, a Sokáig voltam távol sem, 21 óra 30 perctől pedig az EmeRTon-díjas Homonyik Sándor lép színpadra, s koncertjét követően a III. Szamosháti Fesztivál tűzijátékkal zárul.

  Szabó Kinga Mária

  Cookie