×
2020. 08 07.
Péntek
Ibolya
17 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Szárazberki május — hagyományosan

2019.05.21 - 08:46
Megosztás:
 • Szárazberki május — hagyományosan

  Parádés szekeres-traktoros felvonulás, májusfaállítás, szerenád és virágtűzés, no meg hajnalig tartó bál — minden májushoz kapcsolódó néphagyományt felelevenítettek Szárazberken.

  A szárazberki mulatságoknak (legyen szó farsangi vagy őszi, szüreti bálról) hírük van, hiszen a Hármashatár Egyesület és a református egyházközség mindig tartalmas, az eseményhez kapcsolódó néphagyományokat felelevenítő, sok humorral fűszerezett összeállítással is kedveskedik a jelenlévőknek, most azonban még nagyobb fába vágták a fejszéjüket, és olyan látványos rendezvényt szerveztek, amilyenre még nem volt példa. A kíváncsisággal vegyes izgalom szinte tapintható volt a levegőben szombaton kora este, az Alvégtől az iskolaudvarig minden ház előtti kispadon ültek vagy a kapuban álldogáltak, de volt, ahol nagy csapatba gyűlt egybe a szomszédság, s vidám beszélgetés közepette, türelmes türelmetlenséggel várták a még sosemvolt felvonulást, amely több mint parádésra sikeredett: pattogó ritmusra táncoló pomponlányok vezették a menetet, őket a felvirágozott-szalagozott lovas szekerek követték, majd a lufis, szalagos traktorok szinte végeláthatatlan sora, kezdve a 16 lóerős „kislepkéktől” a 82, 100, 180 és 200 lóerős monstrumokig. A felvonulás végén mindegyik jármű behajtott/gurult az iskolaudvarra, s csapott egy tiszteletkört, miközben Ilonczai Zsombor lelkipásztor röviden bemutatta a lovat/traktort, évjáratát és természetesen a gazdáját, pontosítva azt is, hány évesen ült először bakra/traktorkabinba — a legtöbben már „pujakorban”, kiskamaszként megtanulták az irányítás csínját-bínját, szüleiknek segítve a mezőgazdasági munkákban. A lelkes nézősereg nem kivételezett, ugyanolyan hatalmas tapssal és ovációval köszöntötte Matyit, Bellát, Csillagot, a 40 éves UTB-t, az évtizedekkel fiatalabb Landinit s reklámba illően jóképű, fehér inges-nyakkendős „traktoristáját”, a Belarusokat, a Lamborghinit és SAME-t, a New Hollandokat, John Deere-eket és Claasokat, amelyek kabinjaiból hol vidám gyerkőcök, hol a sofőr szívéhez közel álló ifjú hölgyek integettek vissza.

  Ezt követően a hagyományőrző egyesület ifjú hölgyei a kórus dalai közepette szalagozták fel a májusfát, amelyet a hagyományoknak megfelelően a legények tartottak a kezükben és állították fel az udvaron, majd a legények és a kórus férfi tagjai szerenádot adtak a jelen lévő hölgyeknek (a nézők vokálozásával, hiszen a jól ismert népdalok éneklésébe többen is bekapcsolódtak), akik, ahogyan az illik, meggyújtott gyertyával fogadták a szerenádot, és virágot tűzve a dalnokok keblére köszönték meg.

  A tavaszi szél vidáman lobogtatta a májusfa piros, fehér, zöld szalagjait, miközben az ifjak moldvai, mezőségi tükrös és szatmári táncokkal avatták fel a nemrég elkészült állandó színpadot. „Mezőgépészként is nagyon örvendtem a traktorbemutatónak, s bár ezek az ultramodern, számítógépes munkagépek csodálatra késztetnek, az U650-est látva feldobogott a szívem. Jó dolog látni, hogy ilyen sok munkagép van, s nem kevésbé jó dolog látni, hogy a gazdák zöme a fiatal korosztályhoz tartozik, mert ez azt jelenti, van jövője a településnek” — vallotta be Lengyel István polgármester. Mint hangsúlyozta: Szárazberek, ez a kicsi falu újból gazdagodott egy rendezvénnyel, és ismét példát mutatott a nagyvilágnak abból, hogyan lehet és kell elevenen tartani a magyar néphagyományokat, kultúrát, anyanyelvet; ismételten megköszönve Ilonczai Zsombor lelkipásztornak, az egyesületet vezető Bűcs Attilának és Kis Istvánnak a közösség érdekében végzett, fáradhatatlan munkájukat. A közel háromórás rendezvény záróakkordjaként a gazdák vehették át okleveleiket, hatalmas tapsot kapott a focicsapat (5–0-ra megnyert mérkőzése előjáték-felvezetője volt a rendezvénynek), majd a pomponlányok modern táncát követően a sokadalom a kultúrotthona vonult át, ahol a nőszövetség fáradhatatlan tagjai által készített több száz töltött káposzta és hajnali kakasszóig tartó bál várta őket.

   

   

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie