×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Szatmár megye: 25 tanintézményben online oktatás

2021.09.18 - 08:50
Megosztás:
Szatmár megye: 25 tanintézményben online oktatás
Egy hete kezdődött el a 2021/2022-es iskolai tanév, s már az első napokban több tanintézményben kellett online oktatásra áttérni, mivel a diákok, illetve pedagógusok körében felütötte a fejét a koronavírus.

Szatmár megyében a szeptember 20. és 24. közötti időszakban a megyei vészhelyzeti bizottság döntése értelmében 244 tanintézmény az egyes forgatókönyv alapján — minden gyerek jelenléti oktatásban tanul, amíg az adott településen a fertőzöttségi szint 6 ezrelék alatt marad —, míg 25 a kettes forgatókönyv alapján tanul. A kettes forgatókönyv szerint tanulnak a következő héten az avasfelsőfalui 1-es számú napközi, a 2-es számú napközi, az 1-es Számú Általános Iskola, a 2-es Számú Általános Iskola, az Avasfelsőfalui Elméleti Líceum, a Ioniţă G. Andron Műszaki Líceum, a Batarcsi Általános Iskola — a batarcsi óvoda, az ugocsakomlósi óvoda, a tamásváralaljai általános iskola —, a Bikszád községhez tartozó terepi Aurel Haiduc Általános Iskola, a kányaházi, komorzáni, kisgércei, tartolci általános iskolák és a turci Anghel Saligny Műszaki Líceum diákjai, derül ki a megyei vészhelyzeti bizottság tájékoztatójából.

A kettes forgatókönyv esetében a bölcsődések, óvodások, elemi osztályok diákjai, illetve a speciális oktatásban részt vevő gyerekek jelenléti oktatásban tanulnak az egészségügyi előírások betartásával. Ez esetben a gimnazisták és a líceumi osztályok diákjai automatikusan online oktatásra térnek át, amennyiben a településükön a fertőzöttségi szint meghaladja a hat ezreléket. Amennyiben a településen karantént rendelnek el, minden óvodás és iskolás is online tanrendbe kerül.

A tanfelügyelőség közleményéből kiderül, hogy a jelenléti oktatás megszűnik, és online rendszerre térnek át abban az esetben, ha egy osztályban, óvodai csoportban koronavírusos megbetegedést diagnosztizálnak, ekkor az illető osztály a következő 14 napon online oktatási rendszerben tanul. Már a nyolcadik napon visszatérhetnek a jelenléti oktatáshoz a gyerekek, ha gyorsteszttel ellenőrzik őket, és megbizonyosodnak róla, hogy nem fertőzöttek. Amennyiben a hetedik, nyolcadik vagy líceumi osztályban fertőződik meg valaki, az osztálytársaik közül azok folytathatják a jelenléti oktatást, akik megkapták a védőoltást, vagy kevesebb mint 180 napja átestek a betegségen. A többiek az interneten keresztül követik az órákat. A tájékoztatóból kiderül, hogy mindig a pénteki fertőzöttségi adatok alapján rendelik el a következő hétre az iskolák bezárását vagy megnyitását.

Általános szabályok


A tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium a tanévnyitást szabályozó közös rendelete értelmében a gyerekeknek az iskolában a szájukat és orrukat eltakaró maszkot kell viselniük, mely lehet textilből készült is, ám a szakemberek az egészségügyi maszkok viselését javasolják inkább. Érdemes tudni, hogy a tornaórákon nem kell maszkot viselni azokon a településeken, ahol két ezrelék alatti a fertőzöttségi ráta, de ha a ráta két ezrelék fölé emelkedik, akkor kizárólag a szabadtéri tornaórákon lehet maszk nélkül lenni.

Sógor Beáta

Online tanítás a Steinhartban
A megyei bizottság a tanfelügyelőség és a DSP javaslata értelmében október 17. és 28. között a szatmárnémeti Nicolae Steinhardt Ortodox Líceum áttér az online oktatásra.
Folyamatosak az osztálybezárások
A járvány miatt az idei tanév is rendhagyó, elég sok osztályban, óvodai csoportban üti fel fejét a koronavírus-fertőzés, mely plusz terhet ró az oktatási intézményekre és a DSP-re is.
Bezárt osztályok a megyében
Szatmáron nyolc osztály és két óvodai csoport tért át online oktatásra azt követően, hogy diákok és pedagógusok betegedtek meg.
Cookie