×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
17 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Szatmár nem tüsténkedik

2019.11.10 - 13:27
Megosztas :
 • Szatmár nem tüsténkedik

  Szatmár megye 337 szavazóházában 313 553 szavazásra jogosult személyt várnak ma 21 óráig az urnák elé — eddig közülük még elég kevesen, mindössze 14,75 % élt alkotmányos jogával.

  A megyei rendőr-felügyelőség tájékoztatása szerint a voksolás minden szavazóházban gond nélkül kezdődött meg és eddig semmiféle incidensről nem érkezett bejelentés — s bár a szavazókedvet általános lanyhaság jellemzi megyeszerte, a vidéki településeken hajszálnyival többen voksoltak, mint Szatmárnémetiben vagy a kisvárosokban. A legtöbben — akárcsak az EP-választásokon — most is Balotafaluban járultak az urnák elé (57 %), de magas a részvételi arány Gyöngyön (48 %) és Boldádon is (35 %). Az ellenpóluson az avasi települések állnak, ahol a részvételi arány alig éri el a 6 - 7 %–ot, hiszen ezen települések lakóinak legtöbbje valamelyik külképviseleten él állampolgári jogával, de 10 százalék alatti a szavazókedv Erdődön, Mikolában, Kispeleskén és Homokon is.

  A különböző pártok politikusai igyekeztek jó példát mutatni s már a kora délelőtti órákban voksoltak — a Nemzeti Liberális Párt megyei szervezetét vezető Adrian Albu alpolgármester reggel 8 órakor pecsételt, de korán kelők csapatát erősítette Pataki Csaba tanácselnök, az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének elnöke is, aki szavazását következően úgy fogalmazott: „Én arra kérek mindenkit, hogy ne hagyja azt, hogy mások döntsenek helyette, hanem szánja rá, azt az öt-tíz percet, mozgósítsa a családját, rokonát, barátját, hisz ma mi döntünk. Ma a mi kezünkben van a döntés és nem mindegy, hogy milyen eredményt érünk el, mennyire lesz erős a szavunk. Arra a jelöltre szavaztam, aki erősíti a közösségünket, az egyedüli, akinek üzenete volt, és aki felvállalta mindennapi gondjainkat, és aki be is bizonyította eddigi pályafutása során, hogy tiszteli a magyar értékrendet. A mai nap meg fogja határozni a közvetkező öt év mindennapjait!”

  Hasonló gondolatokat fogalmazott meg voksolását követően Turos Lóránd  szenátor is, akinek elmondása szerint könnyű dolga volt, „hiszen ma arra az egyetlen jelöltre adtam le a szavazatomat, akinek valóban fontos közösségünk, fontos a gyermekeink és az ország jövője.” Erdei D. István parlamenti képviselő elmondása szerint nem csak alkotmányos jogával, de erkölcsi kötelességével is élt, amikor szavazott, s „olyan jelöltre adtam a voksomat, aki minden tőle telhetőt el fog követni, hogy olyan országban éljünk, ahol jómagam, családom mellett közösségünk minden tagja jól érezze magát.” – mondta.

  Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere és a szövetség városi szervezetének elnöke hagyományosan felesége és kisebbik leánya társaságában érkezett a szavazóházba, ahol: „A tiszteletre szavaztam. Egy olyan Romániára, amelyet respektálnak és amely respektálja az állampolgárait, amely meg tud erősödni és képes biztos jövőt teremteni fiataloknak, időseknek egyaránt — szem előtt tartva azt is: a magyar ügyet, a mi ügyünket csak a magyar jelölt képviseli! Mutassuk meg, hogy számít a magyarságunk és számít a szavazatunk! Arra kérem a szatmári barátaimat ennek a tudatában szánja rá azt a 10 percet és menjen el szavazni.”

  Cookie