×
2020. 08 11.
Kedd
Zsuzsanna, Tiborc
30 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Szatmárban járt a Musica é kórus

2019.06.04 - 10:38
Megosztás:
 • Szatmárban járt a Musica é kórus

  A németországi Ostalb járás kisvárosából, Oberkochenből érkezett 40 tagú vegyes kórus Nagykárolyban, a szatmárnémeti Kálvária-templomban és a Sváb Házban is dalra fakadt.

  Kicsi a világ — szoktuk mondani, ha valamilyen távoli helyen ismerősökkel futunk össze, de akkor is, ha messziről érkezettek toppannak be, főleg, ha eredetileg nem is hozzánk indultak. Nos, hasonló történt a németországi Baden-Württemberg tartomány Ostalb járásának Oberkochen kisvárosában működő, 40 tagú Musica é vegyes kórussal — amelynek eredeti célállomása Mátészalka volt, ugyanis a Stuttgarttól 70 km-re található és a Carl Zeiss Optikai Társaság székhelyeként ismertté vált Oberkochen és Mátészalka testvérvárosi kapcsolatokat ápol. A kórus tagja ugyanakkor Rolf Seimetz, az oberkocheni partnerkapcsolatokért felelős bizottság elnöke, aki már többször is járt Szatmárban, s úgy gondolta, „áthozza kicsit szomszédolni” társait, annál is inkább, mivel Ostalb járás és Szatmár megye szintén testvérkapcsolatokat ápol.

  A Silke Brand karnagy vezette, 20–70 év közötti, nagyon vidám és közvetlen kórustagok első megállója Mezőpetri és az ottani Sváb Múzeum volt, majd a nagykárolyi Károlyi-kastéllyal ismerkedtek meg, illetve a kultúrházban dalra is fakadtak — hangulatos koncertjük repertoárjában ugyanúgy szerepeltek pop-rock slágerek, mint jól ismert musicalbetétek, gospel dalok, valamint templomi énekek és klasszikus kórusművek. Nagykárolyból Kaplonyba látogattak, ahol a Károlyi grófok kriptáját tekintették meg, majd pedig a szintén sváb település Vállajt keresték fel, amelynek mézeskalácsház-szerű, Foerk Ernő tervezte római katolikus műemlék templomában ismét koncertet adtak.

  Vasárnap délelőtt visszatértek Szatmárba, pontosabban most már Szatmárnémetibe, ahol délelőtt a Kálvária-templom német nyelvű szentmiséjén vettek részt igencsak aktívan, énekekkel szolgálva az Urat, majd a Német Demokrata Fórum meghívására a Sváb Ház Wendelin Fuhrmann termében fakadtak újra dalra a Vasárnapi Kávé (Sonntagskaffee) keretében, jóízűen elbeszélgettek a német közösség tagjaival, körbesétálva a város történelmi központjában is.

  Cookie