×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Szatmári középiskolák diákjai is utazhatnak

2021.10.04 - 18:30
Megosztás:
Szatmári középiskolák diákjai is utazhatnak
Idén is együtt ünnepelhetnek október 23-án a Kárpát-medencei fiatalok (Fotó: infostart.hu)
348 Kárpát-medencei középiskola 18 ezer diákja emlékezik október folyamán — honismereti kirándulásokkal összekötve, történelmi emlékhelyeken, rendhagyó történelemórák keretében — az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire.

A Rákóczi Szövetség szeptember 15-én az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan diákutaztatási pályázatot hirdetett magyarországi és külhoni középiskolai osztályközösségeknek, azzal a feltétellel, hogy az utazás során egy rendhagyó történelemóra keretében keressenek fel olyan emlékhelyet, amely szorosan kapcsolódik a 20. századi magyar történelemhez, kiemelten az 1956-os forradalomhoz és szabadságharchoz. A pályázaton 271 magyarországi és 77 külhoni középiskola nyert utazási támogatást. Az októberi utazások több mint 18 ezer diákot érintenek, akik élményszerű, rendhagyó történelemórákon vesznek részt, megemlékezve 1956 fiatal szabadságharcosairól. A középiskolák a Rákóczi Szövetség honlapján szeptember 30-ig nyújthatták be a pályázatot, amellyel 300 ezer forint keretösszegű utazási támogatást nyerhettek el. 


A pályázat a korábbi években is nagy népszerűségnek örvendett a szatmárnémeti tanintézmények körében, s a https://cutt.ly/SEGqOpQ oldalon közzétett győztes pályázók listáját átböngészve kiderül, hogy idén is több Szatmár megyei diák vehet részt a meghirdetett kirándulásokon. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai a Budapesten található Corvin-közt, Szikla-kórházat jelölték meg úti célként, míg a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai négy különböző útvonalat járnak majd be: Budapesten a Deák Ferenc tér, Kossuth Lajos tér, Országház, Bém József-szobor, Műegyetem rakpart, Magyar Rádió épülete, Hősök tere a cél, illetve egy másik csoport a Terror Háza, Kossuth Lajos tér, Országház, Bem József-szobor, Műegyetem rakpart, Magyar Rádió épülete, Hősök tere útvonalat szeretné bejárni, egy harmadik csoport a Máramarosszigeti Börtönmúzeum, Szaploncai Vidámtemető, Etnográfiai Múzeum, Máramarossziget és Nagybánya történelmi városközpontja úti céllal indul majd el kirándulni, egy negyedik csoport pedig a majtényi síktól indulva a nagykárolyi Károlyi-kastély, Adyfalva, Ady Endre szülőháza, Tasnád, Sarmaság, a hadadi Dégenfeld-kastély és háborús emlékmű érintésével Szilágycsehig tartó útvonalat körbejárva igyekszik helyi történelmi ismereteit elmélyíteni. S.B.

Az utazási irodák szövetsége szerint a kormány ismét játék közben változtat a szabályokon
Aberránsnak tartja az utazási irodák országos szövetsége (ANAT) a kormány döntését, miszerint az Európai Unión kívüli országokból érkező román és uniós állampolgárok csak negatív RT-PCR-teszt felmutatásával léphetnek be Romániába.
A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó foglalkozásokat támogatják
A Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programja által érintett óvodák, óvodai csoportok karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó foglalkozásainak támogatására hirdetett pályázatra Szatmár megyei tanodák is jelentkeztek, és sikerrel is pályáztak.
Frissítették a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját, Franciaország és Portugália is piros zónás
Frissítette pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját.
Cookie