×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Szatmárnak is jut a PNRR-ből

2021.09.27 - 20:38
Megosztás:
Szatmárnak is jut a PNRR-ből
Szatmárnak is „jut” az Országos Helyreállítási Terv forrásaiból: a fontos vasútvonalak megújulása, az egészségügy és oktatás fejlesztése mellett különleges múzeumot is létrehoznak.

Munkalátogatásra érkezett hétfőn Szatmárnémetibe Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára — s távolról sem véletlenül azon a „történelmi jelentőségű napon”, amelyen Bukarestbe látogatott Ursula von der Leyen, és aláírták az Országos Helyreállítási Tervet (PNRR), amelynek keretében Románia 29,2 milliárd eurót hívhat le az uniós helyreállítási alapból. Ebből a jelentős összegből ugyanis Szatmár megyének is jut, méghozzá nem is kevés — ugyanakkor a helyreállítási alapból 358 millió euróval támogatják azokat a romániai vállalkozásokat, amelyek a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek. „Itt, Szatmárnémetiben mutatjuk be első alkalommal ezt a programot, amely jelen pillanatban közmeghallgatáson van, és októberben már indulhat is. A rendelkezésre álló forrásokból azokat a mikro-, kis- és közepes vállalkozókat, vállalkozásokat támogatjuk, amelyek nagyon sokat vesztettek a koronavírus-járvány miatt — s messze nem csak a vendéglátó- és szállodaiparra gondolok most, hanem a feldolgozóiparra, a szállítás vagy épp kultúra terén tevékenykedőkre, s akik 30%-os veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni 2020-ban a 2019-es jövedelmükhöz, bevételeikhez viszonyítva. Ez az egyik legátfogóbb és legfontosabb vállalkozássegítő program, igencsak jelentős támogatási összegekkel, s a maximális összeg, amit a pályázat pontszámai alapján megkaphatnak, az 1 millió euró” — magyarázta Hegedüs Csilla. A sajtótájékoztatón részt vevő Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester a járvány sújtotta ágazatok közül kiemelte a textilipart (annál is inkább, mivel már folytatott válságtárgyalásokat a nagyon nehéz helyzetbe került szatmári textilipar képviselőivel). „Az érintett iparágak képviselőivel folytatott egyeztetéseim során mindig azon a véleményen voltam, hogy országos stratégiára van szükség, amely észszerűen és hatékonyan segíti az érintett vállalkozásokat, mert a helyi önkormányzatoknak nincsenek olyan anyagi forrásaik, amelyekkel segíthetnék őket” — magyarázta a polgármester.
Mint elhangzott, az Országos Helyreállítási Tervben külön fejezete van a turizmus fellendítésének — egyébként alig pár országnak sikerült saját helyreállítási tervébe ezt a szegmenst is beleillesztenie —, és Szatmár megye több kulturális útvonaltervhez is kapcsolódik, ugyanakkor Szatmárnémeti rendhagyó helyszínné lesz. „Az országos helyreállítási terv részeként kilenc múzeumot hozunk létre, mert nemcsak az infrastruktúrát, hanem a közös emlékezetet is bővíteni kell. Ez egy hatalmas lehetőség nemcsak arra, hogy épületeket újítsunk fel, munkahelyeket hozzunk létre a helyi közösség számára, de arra is, hogy olyan értékek kerüljenek elő a történelmi és kulturális örökségünkből, amelyek eddig el voltak zárva a nagyközönség elől. Szatmárnémetiben a kilakoltatás és a kényszerített iparosítás múzeumát hozzuk létre. Olyan típusú múzeum lesz, amilyen még nincs Európa ezen régiójában, nagyon különleges, távolról sem megszokott — ugyanakkor közösségi térként is fog működni, amelyben elérhető lesz a dokumentált valóság, a virtuális valóság és az a múlt, amelyről lassan két generációnak már nincsenek sem tapasztalatai, sem ismeretei” — fogalmazott az államtitkár. S hogy a 4,2 millió euróból megvalósuló múzeum még inkább hiteles legyen, valamelyik szatmárnémeti gyárépületben hozzák létre, amely minden szempontból megfelel az elképzeléseknek.

El kell költeni a pénzt, a lehető leghamarabb

Most, az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) aláírásával kezdődik ha nem is az igazi munka, de az erőltetett menet, hiszen ezt a jelentős összeget, 29,2 milliárd eurót gyorsan, azaz záros határidőig el is kell költeni. S mivel Szatmár megye számára is fontos forrásokat és új fejlesztési lehetőségeket hoz a legfontosabb társadalmi-gazdasági szinteken, Hegedüs Csilla, az európai alapokért felelős minisztérium államtitkára tegnap délelőtt a megye és a megyeközpont elöljáróival, illetve délután a vidéki polgármesterekkel találkozott. „Gyorsan kell mozogunk, s épp ezért, az összegek lehívási idejének rövidítése érdekében a bürokrácia ütvesztőit is rövidíteni kell. Világos üzenetem van a központi hatóságok felé: sürgősen olyan intézkedések meghozatalára van szükség, amelyek jelentősen csökkentik a bürokráciát, azért, hogy ne veszélyeztessük ezen alapok felhasználási lehetőségét. Hegedüs Csilla nem az, aki fél a kihívásoktól, és én biztos vagyok abban, hogy ezt az üzenetet átadja annak, akinek kell” — hangsúlyozta Pataki Csaba megyei tanácselnök, míg a helyreállítási terv lehetőségeit röviden bemutató Hegedüs Csilla úgy fogalmazott: a legnehezebb feladat az önkormányzatokra vár, hiszen a rendelkezésre álló anyagi forrásokat ők kell elköltsék, a lehető leghamarabb.

hirek/2021/szeptember/28/hegedus-1.jpg


A programon keresztül Romániának szánt 29,2 milliárd euróból Szatmár megyében ivóvíz- és csatornainfrastruktúra-projekteket indítanak el a 2000 fő alatti lakosú települések számára — s ezáltal 2022 első trimeszterétől megteremtődik a lehetőség a kisközségekben is a vezetékes ivóvíz bevezetésére. Szintén jövő tavasszal startol a városi önkormányzatok számára az energiahatékonyság növelése érdekében a tömbházak, illetve közintézmények vagy az önkormányzat tulajdonában lévő (akár iskola-) épületek energiatakarékos felújításának programja, mindezek mellett nagy hangsúlyt fektetnek a városi mobilitás szegmensére — a „zöld” buszok beszerzésére, a „zöld” közlekedésre, az elektromos autók töltőállomásainak felépítésére.
A helyi önkormányzatok számára pénzalapok állnak majd rendelkezésre fiataloknak szánt lakások, illetve az oktatásban és az egészségügyben dolgozók szolgálati lakásainak építésére, ugyanakkor a vidéki orvosi rendelők épületeinek felújítására is lehetőség nyílik, mint ahogy egészségügyi szűrőkaravánok megszervezésére is. „Ezekre a szűrőkaravánokra elmondhatatlanul nagy szükség van, főleg a vidéki településeken, ahonnan nehezebben jutnak el a lakosok orvoshoz, szakorvoshoz. Romániában évek óta a két vezető elhalálozási ok a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések — miközben szűréssel, a betegség időben való felfedezésével ezen esetek legtöbbje gyógyítható, az elhalálozás megelőzhető” — mondta az államtitkár.
A helyreállítási terv egy másik fontos komponense a vasúti infrastruktúra helyreállítása, s ez két fontos, Szatmár megyét is érintő útvonalat is magában foglal: a Halmi–Szatmárnémeti–Nagyvárad–Temesvár és az Apahida–Dés–Nagybánya–Szatmárnémeti vonalat. „Azzal mindenki tisztában van, milyen sebességgel döcög a vonat Nagybánya és Szatmárnémeti között, s azzal is, mennyi időre van szükség az alig 60 kilométer megtételére — optimális esetben, amikor nem történik semmiféle malőr a mozdonnyal vagy valamelyik vágánydarabbal” — fogalmazott Pataki Csaba, nem hallgatva el azt sem: ilyen körülmények között (amelyek amúgy az egész országra jellemzők) nem is lehet elvárni, hogy fellendüljön a vasúti szállítás, javarészt tehermentesítve a közútit, s a szállításnak ez is egy olyan szegmense, amely nálunk teljesen kihasználatlan.
A szatmárnémeti megbeszéléseket követően Hegedüs Csilla délután Sárközújlakon találkozott a Szatmár, illetve Máramaros megyei polgármesterekkel és alpolgármesterekkel, s tartott bemutatót az Országos Helyreállítási Tervről, biztatva őket a pályázási lehetőségek mielőbbi kihasználására.

Szabó Kinga Mária

 

Megint odaadták a telket
Harmadjára szavaz a szatmárnémeti tanács a Országos Beruházási Vállalat (CNI) uszodaépítése ügyében, március és október után megint napirenden volt ez a terv a mostani, novemberi tanácsülésen.
Advent: az utolsó méterek
Szinte minden készen áll egy hangulatos karácsonyváróhoz Szatmárnémetiben. Helyükön a vásári faházak, fent lógnak a fákon a LED-ek, az oszlopokon a fényfüzérek, készül az óriási adventi koszorú.
Természetes egészség a Bioshopban (X)
Napjainkban egyre többen és egyre többet foglalkozunk egészségünkkel, annak megőrzésével. Mivel csak a legjobbat szeretnénk önmagunknak és családtagjainknak, előszeretettel fordulunk a természetes alapanyagokból készült, bio- és natúr termékek irányába. Ezek beszerzésére bizalommal térhetünk be a szatmárnémeti Bioshop bioboltba, ahol minőségi natúr termékek széles választékával találkozhatunk.
Cookie