×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Szatmárnémeti: drágább lett a sittelszállítás

2020.05.29 - 08:51
Megosztás:
Szatmárnémeti: drágább lett a sittelszállítás
Változtak az építkezési törmeléktől való szabadulás körülményei Szatmárnémetiben, többe fog kerülni, ha a Florisal viszi el a törmeléket. Építkezési hulladékot csak engedélyezett telepen lehet lerakodni, s a szállítást csak engedélyezett járművel lehet elvégezni.

A csütörtöki tanácsülésen vitatták meg a szatmárnémeti Florisal előterjesztését, hogy 45 lejről emelhesse 64 lejre a törmelékelszállítás költségeit, mert változtak a költségei ezt a szolgáltatást illetően. Az előterjesztés nem várt vitát generált, hiszen egy nem mindennapi hulladékfajta elszállításáról van szó, és csak ritkán akad dolga ilyennel a hétköznapi embernek. Az ellenzék vonta kérdőre a városvezetést és az online ülésbe bekapcsolódó Florisal-képviselőket: miért most, a megbízatás végén kell árat emelni, és nincs-e más megoldás az építkezési hulladék eltüntetésére, például nem lehet-e belapátolni azt a készülő körgyűrű alapjába valahol?

Maskulik Csaba szatmárnémeti városmenedzser elmondta, hogy nincs már lehetőség a Kubik kiszáradt medrébe üríteni a különféle munkálatok nyomán keletkezett hulladékot. Kérdezték a környék rehabilitációjával foglalkozó céget, hogy szükség van-e még a meder feltöltésére, de a válasz negatív volt. Adrian Albu (PNL) is bekapcsolódott a vitába, és szerinte a körgyűrűhöz se lehet kivinni a törmeléket, mert ezt eddig is más forrásból oldotta meg az építő, ráadásul már túl is vannak a munkának azon a fázisán, amikor alapot kell rakni vagy töltést emelni, hiszen hamarosan aszfaltoznak.

Maskulik Csaba megjegyezte, hogy senki nem akarta ezt az emelést, a városvezetés meg pláne nem, viszont új tarifákat szabott meg a szamosdobi szeméttelep az építkezési hulladékra, s ezt az emelést tükrözi a Florisal drágítása. Semennyi profit nincs az áron, ez csak az ötven kilométeres útiköltséget és a szeméttelepnek fizetendő lerakodási díjat tartalmazza. Más lehetőség nincs, építkezési hulladékot csak engedélyezett telepen lehet lerakodni, s a szállítást is csak engedélyezett járművel lehet elvégezni, a szeméttelep sem fogad olyan járművet, amelyiknek nincs tőle erre engedélye.

Kereskényi Gábor polgármester attól tartva, hogy az áremelés az illegális szemétlerakást gerjeszti majd, megjegyezte: borsos büntetést kap az, akit rajtakapnak, hogy közterületre önt le szemetet, mert az ilyesmi kihágásnak számít. A városi rendőrség rajta tartja a szemét a potenciális illegális szemétlerakatokon, a térfigyelő kamerák képét használva már nem egyszer derítette ki utólag is, mikor, milyen autóról borítottak le szemetet oda, ahol nem lett volna szabad, és meglett az elkövető is.

Princz Csaba

Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Különleges, egyedülálló múzeum
Távolról sem megszokott, közösségi térként is működő múzeum készül, amelynek keretében 6000 négyzetméteres, központi ingatlant és területet kapnak vissza rendbe téve a szatmáriak.
Cookie