×
2020. 05 28.
Csütörtök
Emil, Csanád
20 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.40 RON
100HUF = 1.39 RON
Programajánló

Szatmárnémetibe is eljön a KaravanAct

2018.08.10 - 18:38
Megosztás :
 • Szatmárnémetibe is eljön a KaravanAct

  Augusztus 15-én, szerdán érkezik Szatmárnémetibe a KaravanAct vándorszínházi fesztivál, amely a Harag György Társulat, a Brighella Bábtagozat és a Szatmári Utcazene Fesztivál társszervezésével először látogat el városunkba.

  A kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület augusztus 11–23. között rendezi meg a KaravanAct Fesztivál harmadik kiadását. Az utazó színházi fesztivál idén 13 napig tart, és 3 városba visz el 7 színházi társulatot 4 országból. Összesen 9 produkciót láthatunk, a programot pedig a Générique (Iszlai József és Albert-Nagy Örs) koncertje fűszerezi. A színházi előadások mellett látványos utcai felvonulásokra is sor kerül. Az idei program az eddigi legütőképesebb: interaktív utcaszínházra, „ready-made” szabadtéri galériára, 13. századi ferences rendi laudák színházi feldolgozására, marionettcirkuszra és sok más érdekességre számíthatunk a pályakezdő fiatalokat és neves európai társulatokat egyaránt felvonultató eseményen. A bemutatott előadások keresztmetszetét adják a társadalomnak és a színháznak; új formákkal kísérleteznek; közösségi élmény létrehozását teszik lehetővé; fellazítják a művész-néző hierarchiát; aktív nevelést tesznek lehetővé.

  Szatmárnémeti: augusztus 15–18.

  A szlovéniai Kud Ljud társulat két utcaszínházi előadással is érkezik Szatmárnémetibe, melyekkel már számos nemzetközi fesztiválon részt vett: a The Invasion és Streetwalker című produkciókkal. Mindkettőben a néző és performer közötti szerves párbeszéd kialakítására törekszik a társulat. Előadásaiban új szemszögből tekint a körülötte lévő térre és társadalmi berögződésekre. A társulat a két projekttel már több mint 100 fesztiválon vett részt világszerte.

  Az Olaszországból érkező Regula contra Regulam társulat a lengyelországi Grotowski Intézettel koprodukcióban készült Ave, Eva című előadásában az átváltozás lehetőségeit kutatja, és tánccal, énekkel, színészi játékkal idéz meg nőalakokat a Bibliából Évától Máriáig.

  A szervező Shoshin Színházi Egyesület egy saját produkcióval, A fekete bika és más történetek című utcaszínházi előadással lép fel, amelynek főszereplője három történetmesélő bandita és kíséretük, míg a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem színészhallgatói a Kavalkád. Szabadtéri etűdök című előadással lesznek jelen, amelyben számos színházi elem felsorakozik: gólyalábasok, bohócok, bábok.

  Magyarországról érkezik a Magamura Alkotóműhely, amely a marionettcirkuszt idézi fel a Dobronka Cirkusz, Világszám című produkciójában.

  A fesztivál ideje alatt a KaravanAct névjegyének számító utcai parádék sem maradnak ki: a társulatok a helyszínekre érkezve így fognak bemutatkozni az adott városnak. A programot a Générique-koncert fűszerezi, amely két fiatal zenész, Iszlai József és Alber-Nagy Örs különleges együttállása. Zenéjükben az elektronika, az akusztikus hangszerek — gitár, szaxofon — és a spoken word szövődnek finom anyagba.

  A Shoshin Színházi Egyesület 2015-ben rendezte meg első alkalommal a KaravanAct utazó színházi fesztivált, azzal a céllal, hogy újragondoljon és életre keltsen egy régi hagyományt: az utazó színházak, utazó társulatok hagyományát. A KaravanAct élő organizmus kíván lenni, amely dialógust alakít ki a nézővel, nem várja meg, amíg megkeresik: ő maga megy a nézők elébe. Ugyanakkor új kihívásokat állít a színház és a róla alkotott koncepcióink elé az előadások tereinek változatossága, újszerűsége, a műfaji változatosság és a tematikák sokszínűsége terén.

  A fesztivál egyedisége az utazó jelleg, így gyakorlatilag nem egy, hanem három teljes fesztiválról beszélünk. Az esemény innovatívan kezeli az utazó társulatok hagyományát, az új századhoz adaptálva azt. Ez utóbbi vetület adja a KaravanAct „belső értékét” is: szemben a klasszikus fesztiválokkal az itt részt vevő társulatok között valós kommunikáció alakul ki, hiszen 13 napig együtt élnek. Segítenek egymásnak, megismerik egymás munkáját, eszmét cserélnek. Emellett tanulnak is egymástól: a KaravanAct ideje alatt sor kerül mesterkurzusokra és workshopokra is, amelyeket a Shoshin az adott városok helyi társulatai számára is nyitottá tesz.

  A fesztivál szatmárnémeti programja

  Augusztus 15.

  21.00: Générique (Iszlai József, Albert-Nagy Örs) — koncert, a belépés ingyenes, adományokat szívesen fogadnak. Helyszín: Red Hat Yard.

  Augusztus 16.

  17.00: Kavalkád. Szabadtéri etűdök (a BBTE másodéves színészhallgatói) — gyerekek, felnőttek számára egyaránt ajánlják, ingyenes. Helyszín: a Képzőművészeti Múzeum udvara. Előadás előtt utcai parádé a Coposu sétányon.

  20.00: A fekete bika és más történetek (Shoshin) — utcaszínház, ingyenes. Előadás után közönségtalálkozó a színészhallgatókkal és a Shoshin társulatával. Helyszín (kiindulópont): a Coposu sétány eleje.

  Augusztus 17.

  18.00: The Invasion / Az invázió (Kud Ljud, Szlovénia) — interaktív utcaszínházi előadás, ingyenes. Helyszín (kiindulópont): a Coposu sétány eleje.

  20.00: Ave, Eva, r. Raúl Iaiza (Regula contra Regulam, Olaszország). Helyszín: Ács Alajos Stúdió. Jegyár: felnőttekenek 15 lej, diákoknak 10 lej. Előadás után közönségtalálkozó a társulattal.

  Augusztus 18.

  11.00: Dobronka Cirkusz, Világszám, r. Boráros Milada (Magamura Alkotóműhely, Magyarország) — 4 éven felülieknek ajánlott. Helyszín: Iparosotthon, földszinti bábszínházi terem (Brighella Bábtagozat). Jegyár: 5 lej (felnőtteknek 10).

  18.00: Streetwalker (Kud Ljud/Shoshin) — performatív tárlatvezetés, sétáló előadás, ingyenes. Helyszín (kiindulópont): a régi központ parkja. Előadás után közönségtalálkozó a Kud Ljud társulattal.

   

   

  A szlovéniai Kud Ljud társulat számos nemzetközi fesztiválon részt vett aStreetwalker című produkcióval

  Cookie