×
2020. 08 13.
Csütörtök
Ipoly
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Szatmárnémetiben a Bolyai Nyári Akadémia

2019.07.24 - 12:25
Megosztás:
 • Szatmárnémetiben a Bolyai Nyári Akadémia

  Hitoktatók vizsgálják a tapasztalati oktatás lehetőségeit a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében július 21. és 27. között megrendezésre kerülő Bolyai Nyári Akadémián. A 45 hitoktató részvételével zajló továbbképzés szombaton kiértékeléssel zárul.

  A vasárnapi érkezést és regisztrációt követően július 21-én, hétfő reggel a szatmárnémeti Szent János apostol és evangélista (Hildegárda-) templomban tartott szentmisében nyitották meg a Bolyai Nyári Akadémia hitoktatóknak szervezett rendezvénysorozatát. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége már 27. alkalommal szervezte meg az akadémiát, amelyhez 15 éve kapcsolódott a hitoktatók nyári továbbképzője. Július 27-ig a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye látja vendégül a 45 részt vevő hitoktatót, akik Hargita, Maros, Hunyad, Fehér, Temes, Arad, Bihar, Máramaros és Szatmár megyékből érkeztek, illetve egy résztvevő a Vajdaságból jött.

  „Tudás tapasztalat által. A tapasztalati oktatás fejlesztése az iskolában” — ez az idei témája a Bolyai Nyári Akadémiának, a társszervező Egyházmegyei Főtanfelügyelőség ennek megfelelően állította össze a továbbképző programját, amelyben az előadások éppúgy helyet kaptak, mint a műhely- és terepmunka, a kiszállások és kirándulások.

  Hétfő reggel, a Hildegárda-templomban tartott megnyitón Egeli Ferenc egyházmegyei főtanfelügyelő buzdította a résztvevőket: „Egyházunk komoly feladatát végzik a hitoktatók, és bízom benne, hogy meg is kapják az ehhez méltó megbecsülést.” Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy mindannyiuk számára értékesnek bizonyul majd az együtt töltött idő. Ezt követően a tapasztalati tudás hátteréről értekeztek, majd a kompetenciák fejlesztéséről volt szó a tapasztalati tanulás által. Délután a püspöki palotába látogattak, és megtekintették a székesegyházat is.

  Kedden meglátogatták a ferences testvéreket Kaplonyban, szentmisén vettek részt a Szent Antal-templomban, a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templom és a Károlyi-kastély megtekintését követően pedig Máriapócsra zarándokoltak. A szerdai napon csoportokban tekintik a digitális technika szerepét, a tankönyvek nyújtotta lehetőségeket, a művészet- és élménypedagógiai módszereket, míg csütörtökön tanulmányi körúton vesznek részt. Pénteken aztán újra csoportokban terveznek komplex élménypedagógiai foglalkozásokat, továbbvezetik a dráma- és élménypedagógiai eszközök leltárát, és figyelembe veszik mindenkor az életkori sajátosságokat is.

  A Bolyai Nyári Akadémia hitoktatóknak szánt továbbképzése mindezek után szombaton, kiértékeléssel ér véget.

  Cookie