×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
30 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Szatmáron is egyre több a rászoruló

2015.04.01 - 09:27
Megosztás:
 • Szatmáron is egyre több a rászoruló

  Havonta harminc új, illetve újra segítségre szoruló ember fordul a Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatalhoz valamilyen támogatást kérve, amit aggasztónak tart az intézmény vezetője.

   

  A Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatalnak (SPAS) öt működési területe van: a gyermek- és családvédelem, az idősek, a fogyatékkal élők, a hajléktalanok és a szegénységben élők segítése, a támogatást igénylők száma havonta átlagosan mintegy harminc fővel bővül — hangzott el tegnap, az intézmény tavalyi évi tevékenységét ismertető sajtótájékoztatón. Doina Văsuţ, a SPAS vezetője szerint aggasztó az, hogy hónapról hónapra növekszik a megyeközpontban a segítségre szorulók száma.

  Az igazgatónő kihangsúlyozta: az alkalmazottak a növekvő munkamennyiség ellenére igyekeznek megfelelően ellátni a gondjaikra bízott, sokszor reménytelen helyzetbe került embereket. A hivatal 2014-ben 386 fős személyzettel működött, 119 hely maradt betöltetlenül.

   

  Kérvények, segélyek

   

  A SPAS munkatársainál kell kérelmezni a családi pótlékot, a szociális segélyeket, majd a megítélt támogatás összege függvényében ledolgozandó közmunka megszervezésével is itt foglalkoznak. Feladatuk a fűtéspótlék igénylésének lebonyolítása és szinte ezzel párhuzamosan osztják szét az EU-s élelmiszercsomagokat is. A csecsemőknek járó havi tejporadag is rajtuk keresztül jut el azokhoz a családokhoz, ahol az egy év alatti gyermeket az édesanyja nem tudja anyatejjel táplálni, de a megyeközpontban lévő 254 szociális- és 99 szükséglakás is az ő felügyeletük alá tartozik. Hat bölcsődében 190 gyermek felügyeletét látták el tavaly, egy szociális bölcsőde is működik, itt 34 gyermek talált segítőkre.

  A fogyatékkal élők iratcsomói is a SPAS-hoz kerülnek: az idősebbek a törvény által engedélyezett havonkénti juttatást (indemnizaţie) kapják, míg azok, akik fogyatékkal élő gyermeket vagy fiatalt gondoznak, alkalmazotti minőségben láthatják el ezt a feladatot. Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere megjegyezte, hogy 2014-ben a szociális szolgáltatásokra 3 millió eurót költött a város, de hozzátette, hogy ezután is fontos területként kezeli az önkormányzat ezt a szolgáltatást, majd külön köszönetet mondott a SPAS közalkalmazottainak és a szerződéssel dolgozóknak azért az embert és idegrendszert próbáló munkáért, amit a rászorulókért végeznek.

   

   

  Karikás Enikő

   

  Cookie