×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
21 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Szatmáron ketten vizsgáznak soron kívül

2020.06.30 - 07:07
Megosztas :
 • Szatmáron ketten vizsgáznak soron kívül
  Több mint kétszáz nyolcadik osztályt végzett tanuló kezdte el a soron kívüli képességvizsgát hétfő reggel. Szatmár megyében csupán két diák vesz részt a soron kívüli záróvizsgákon.

  A tanügyminisztérium összesítése szerint a soron kívüli vizsgára összesen 216 tanuló iratkozott be. A képességfelmérő a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődött (erre 192 tanuló iratkozott be), kedden matematikából mérik fel a tanulók tudását (206), szerdán pedig anyanyelvből vizsgáznak a nemzetiségi osztályokba járó diákok (9).

  Az írásbeli próbák reggel 9-kor kezdődnek 37 megye 60 vizsgaközpontjában. A tanfelügyelőségek szerint Arad, Kovászna, Ilfov, Mehedinţi és Tulcea megyében nincs szükség soron kívüli vizsgára. Ezen a vizsgán azok vesznek részt, akik az első szesszióban a koronavírus-járvány miatt elrendelt hatósági vagy házi karantén miatt nem jelenhettek meg. Szatmár megyében két tanuló van, akinek ezen a héten kell és lehet bizonyítania a felkészültségét.

  Mindhárom vizsga két órán keresztül tart, minden teremben kamerák vannak. A szaktárca tájékoztatása szerint a vizsgára jelentkező diákoknál kell lennie személyazonossági iratnak, kékkel író tollat vagy golyóstollat kell bevigyenek magukkal, valamint — a matematikavizsgán — ceruzát és egyéb eszközöket a rajzok elkészítéséhez. Iskolatáskát, hátizsákot, tankönyveket, szótárakat, jegyzeteket tilos bevinni a terembe, mint ahogy telefont, táblagépet vagy USB-tárolót is.

  Az eredményeket július 2-án délig teszik közzé, és aznap 14 és 20 óra között fogadják az óvásokat. A végleges eredményeket július 4-én ismertetik.

  A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a középiskolai felvételi jegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5–8. osztály tanulmányi átlaga adja. A tanulókat a felvételi jegy sorrendjében, a beiratkozási lapon megadott opciók szerint számítógép osztja el a líceumok között. Az eredménytől függetlenül minden tanuló folytathatja tanulmányait a középiskolában.

  Cookie