×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Szatmárra látogatott az Egri Főegyházmegye érseke és káplánjai

2021.08.13 - 12:30
Megosztás:
Szatmárra látogatott az Egri Főegyházmegye érseke és káplánjai
„Egy gyermek nem felejtheti el a szüleit” — ezekkel a szavakkal köszöntötte Jenő püspök az egyházmegyénkbe látogató nm. és ft. Ternyák Csaba érsek urat és az Egri Főegyházmegyéből érkezett káplánokat a szatmárnémeti székesegyházban bemutatott szentmise elején.

Háromnapos kirándulás keretében ismerkedhettek meg a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyével az Egri Főegyházmegye káplánjai, valamint érseke, nm. és ft. Ternyák Csaba. A szatmári egyházmegye az 1804. évi megalakulásáig az Egri Főegyházmegye része volt. A lelkipásztorok első állomása a nagykárolyi Kalazanci Szent József-plébánia volt, valamint találkoztak a piarista nővérekkel is. A magyarországi vendégek második napjukat Lajosvölgyön, a Nepomuki Szent János-plébánián kezdték, majd Máramarossziget felé vették az irányt. A máramarosszigeti látogatás éppen egybeesett a Gyulafehérvári Főegyházmegye által szervezett Márton Áron-zarándoklattal, melyet exc. és ft. Kovács Gergely érsek vezetett, és a zarándoklat egyik állomása a máramarosszigeti börtönmúzeum volt, ahol Márton Áron püspök is raboskodott. A történelem furcsa véletlene, hogy épp Máramarosszigeten találkozott Eger, Gyulafehérvár és Szatmár főpásztora, ugyanis a máramarosszigeti egyházszervezés során mind Monoszló Péter gyulafehérvári érsek és az egri András püspök is igényt tartott a máramarosszigeti egyházközség feletti joghatóságra. Természetesen a mostani történelmi találkozás során ellentétről már szó sem volt. Nagybányára érkezve a Szentháromság-plébánia történetével ismerkedhettek meg a kirándulók, valamint Véső Ágoston Munkácsy-díjas festő tartott egy rövid előadást a Nagybányai Festőtelepről, majd Szent Lőrinc ünnepén közös szentmisével zárult a nap. A harmadik, egyben utolsó nap szentmisével kezdődött a székesegyházban, ahol nm. és ft. Ternyák Csaba érsek atya a Filippibeliekhez írott levélből kiindulva rámutatott, hogy a keresztény ember a bőségben hálát ad Istennek a kapott javakért, míg a szűkölködés idején pedig bizalommal fordulhat a Mennyei Atya felé; ez az igazi keresztény élet, amelyet a nap szentje, Szent Klára is megértett. A szentmisét követően az ebéd utáni indulásig a vendégek Szatmárnémeti megismerésével töltötték a nap hátralevő részét, megcsodálták a székesegyházat, ellátogattak a Scheffler János Rehabilitációs Központba, valamint megtekintették a Hám János Diagnosztikai Központot is. 

Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Különleges, egyedülálló múzeum
Távolról sem megszokott, közösségi térként is működő múzeum készül, amelynek keretében 6000 négyzetméteres, központi ingatlant és területet kapnak vissza rendbe téve a szatmáriak.
Cookie