×
2020. 09 27.
Vasárnap
Adalbert
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Sport

Szaúd Arábiába költözik a Dakar-rali

2019.04.15 - 18:56
Megosztás:
Szaúd Arábiába költözik a Dakar-rali

Jövőre Szaúd-Arábiában rendezik a hagyományos januári Dakar-ralit.

A világ leghíresebb tereprali viadalának 2009 és 2019 között Dél-Amerika adott otthont, a verseny így tíz év után költözik a Közel-Keletre, jelentették be hétfőn a Dakar szervezői.

„Harminc év afrikai és tíz év dél-amerikai versenyzés után új fejezet kezdődik a titokzatos szaúd-arábiai sivatagban” – írták közleményükben.

„Országunk rendkívül elhivatott a sport iránt, így izgatottan közölhetem, hogy ez a nagyszerű, egész világot elvarázsoló esemény a szaúdi királyságba érkezik jövőre” — fogalmazott a verseny honlapján Abdulaziz bin Türki al-Szaud herceg, az ország sportminisztere, aki szerint a verseny minden résztvevő számára felejthetetlen élmény lesz, melynek során felfedezhetik Szaúd-Arábia természeti szépségeit is.

Az első Dakar-ralit 1979-ben tartották, majd miután a mauritániai terrorveszély miatt a 2008-as viadal elmaradt, Dél-Amerikába költözött a mezőny. Az idei kiírás viszont az eddigi legrövidebb volt: 1 országban, Peruban zajlott 5000 kilométer össztávval, 11 napon keresztül. A versenyzők sem tolongtak a rajtnál. A kamionosok, quadosok és SxS kategória versenyzői mellett 148 motoros és 140 autó állt rajthoz Limában.

2019-ben ugyanis se Bolívia, se Chile, se az összes addigi dél-amerikai Dakaron érintett Argentína nem kért a versenyből. Ennek részben persze anyagi okai is voltak, mivel a szervező Amaury Sport Organisation (ASO) a rendező országoktól – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mintáját követve – komoly anyagi hozzájárulást követel meg, cserébe médiamegjelenést és pénzt költő turistákat ígérve. Ez az ajánlat egyre kevesebbeket vonz, és egyébként is: a bolíviaiaknak az nem tetszett, hogy az ASO nem fogadja el az útvonal-javaslataikat, az argentinok pedig állítólag inkább a Forma-1 Buenos Airesbe csábítására szeretnének költeni.

A perui verseny végén egyesek még azt hangoztatták, hogy egy évet még visszatér Dél-Amerikába a Dakar, viszont egyre több forrásból ékrezett a hír, hogy a Arab-félszigetre költözik a verseny. Hétfőn pedig megszületett a hivatalos bejelentés is.

„Egy új kaland: a 2020-as Dakar-ralin Szaúd-Arábiában fogunk versenyezni. A 10. dakaromon  visszatérek az Arab-félsziget sivatagába, ahol korábban már rajthoz álltam az Abu Dhabi Desert Challenge tereprali-világbajnoki futamon” — írta Facebook-oldalán a szatmárnémeti Gyenes Emánuel, aki a tavalyi novemberi súlyos sérülése ellenére rajthoz állt januárban a perui versenyen, viszont a 8. versenyszakasz feladni kényszerült egy csúnya esés után.

A jövő januári verseny pontos útvonalát később hozzák nyilvánosságra.

Pesek Attila

Cookie